Огромен скандал се развихри в пленарната зала миг преди депутатите да приемат доклада на анкетната комисия за НДК и да отхвърлят искането на БСП за удължаването на срока й. В хода на дискусия гербаджията Антон Тодоров отново припомни за ролята на Румен Гечев в червеното управление като министър от кабинета на Жан Виденов и краха на банковата система, предаде Канал 3.

Тодоров го обвини, че е участвал във фалирането на банките. Това накара Гечев да изригне срещу политолога.

Човек, който нарече колегите си шайка, и ти си застанал в средата на шайката, за да лапаш, ти ли си моралният стожер? Моите родители са преподаватели, пенсионери, достойни хора, а твоето семейство половината през затвора минаха, разпени се соцдепутатът.

Скандалът прерасна в разправия между банките - от едната страна Гечев викаше към Тодоров, по адрес на баща му, че е бил убиец и бандит. Депутатите от ГЕРБ и БСП скочиха, настръхнали и готови за меле.

В този момент председателстващата заседанието Цвета Караянчева побърза да прекрати разискванията и да приключи с гласуването на доклада след близо тричасови дебати.

С него мнозинството разпусна анкетната комисия по темата НДК  отказа да удължи работата й до края на септември, както настояваха социалистите. Записаха още, че комисията си е свършила работата, а докладът ще бъде предоставен на прокуратурата и АДФИ.

Срещу записа "съмнения за нарушения" скочи Румен Гечев. "Какви съмнения! Тук става дума за нарушения, това са очевидни факти", възмути се социалистът и обяви, че НДК има загуби от 30,5 млн. по времето, когато Боршош е бил изпълнителен директор. "По сметките на НДК в момента има само 62 хил. лв., то е във фактически фалит, констатира той.  Защо не са били контролирани първите 17 млн., дадени на НДК за Председателството, а сега се търсят едни 3 милиона, отишли за други цели, предрече Гечев. Той попита, на фона на тези нарушения, "коя е тази по-божествена сила от божествения премиер", която го е спасила след уволнението на Лиляна Павлова. "Наесен вот на недоверие и оставка", предрече Гечев.

И влезе в двубой с още един депутат от ГЕРБ. Снежана Дукова не му остана длъжна и обяви, че всички знаят, че той е "деструктивен" по принцип и търси "екстремални битки". "Комисията извърши изключително много работа, работи ефективно, извънредно, много часове, за да изясни факти и обстоятелства", каза Дукова.Този доклад е публичен и ще бъде там, където трябва, но със задна дата. Много неподходящ ментор сте, когато човек като Вас стане и търси финансови зависимости... НДК не е само за Европредседателството. И НДК ще продължи да съществува и след Председателството", завърши патетично зам.-шефката на комисията.

"Няма как да не стигне до прокуратурата!", отвърна Гечев. "Не чух тези герои, които се припознаха тук и откраднаха десетки милиони, да вдигнат ръце и да отидат в близкото поделение на МВР", предложи социалистът.

"Не си хабете барута", пробва миролюбиво атакистът Павел Шопов. Патриотът Павел Шопов пък се върна в зората на демокрацията и отбеляза, че Боршош е "от златното Костово поколение, от времето, когато такива се вмъкваха в бордове". Той одобри всичко казано от Гечев, като не му хареса само заканата му за вот на недоверие наесен. И изведе кое е важноо като извод за депутатите. За целта Шопов припомни, че навремето Иван Костов вкарвал сини активисти - по един човек в 13 борда. Онези, които тогава извършили "разбойническата приватизация, с усмивка, с финт, много от тях успяваха да докарат нещата до най-различни постове и позиции", анализира депутатът от "Атака". И се провикна: "И те мърсуват на снагата на България". Шопов се ядоса защо от ГЕРБ заставали "като матросовци на амбразурата на бункера" да защитават подобна личност, да я уволняват и спасяват след това. "Подобни феномени по Илф и Петров не са и политически, те имат криминално дълбоко психологически характер, за да отчетем едни пръснати милиони, едно провалено време, едни излъгани надежди. От това политически дивиденти не може да се спечелят, това е част от грешките на растежа, на самата промяна, милиардите са загубени, малко по малко стигнахме до дупката. Ползата от този дебат е да заострим вниманието си към такива личности", направи извода депутатът от ОП.

През това време ГЕРБ и БСП обичайно се захапаха и за двумесечната отговорност за НДК на Деница Златева като служебен вицепремиер. Докато Диана Йорданова посочи, че тя е обявявала обществени поръчки, Жельо Бойчев отрече и призова управляващите да не манипулират. Искате да прехвърлите онова, което е ставало две години върху двата месеца на Деница Златева, възмути се Бойчев. Йорданова пък го прикани да види документите - цели 12 класьора.