Илиана Беновска: Може ли да си довършите мисълта, г-н Цацаров, преди малко казахте, че съзирате зад думите и поведението на Бойко Рашков политическа сила. За всички е известно, че се визира БСП, той е близък до тях. Може ли да си довършите мисълта, дали това не е някаква ешелонирана атака срещу Вас? Връщам се назад към случая с Корнелия Нинова „Техноимпекс”, писмото до Десислава Атанасова и т.н., която ешелонирана атака цели някаква превенция за Ваши последващи действия, било срещу Корнелия Нинова, било срещу някой друг от БСП?
 
Сотир Цацаров: Малко ме смути въпроса „ешелонирана атака”.
 
Илиана Беновска: Вземам и двата случая.
 
Сотир Цацаров: Вижте, без да правим политически коментари нека кажа така, ще се опитам да Ви отговоря с факти, макар че пак казвам, предпочитам всичко това да се развие пред вас, но в парламентарните комисии. Проведе се една комисия, на която докладът и всички тези на г-н Рашков бяха обсъждани. На тази комисия всичко онова, което се разви пред Народното събрание и всичко онова, което се разви впоследствие, та до вчера, повярвайте ми, нямаше нито дума за него. Там присъстваха и други хора.

Веднага след тази комисия в чисто колегиален разговор с един от видните представители на тази комисия, не е тайна кой, г-н Славчо Велков, ние обменихме думи, аз му казах – разбрахте ли, че реално тук няма нищо конфликтно. „Да, разбрах”, тоест докладът беше приет без каквито и да е проблеми. Последва така наречената „трибунка” на г-н Велков и нещата, грубо казано духът излезе от бутилката. Този дух отдавна е минал измеренията на юридическата дискусия. Моите уважения към г-н Бойко Рашков, не мисля, че е много коректно някой да бъде наричан „позор за прокуратурата”. От тази система Рашков е излязъл, в тази система най-вероятно ще се върне, ако не намери политическа реализация. Ама нека не си даваме каквито и да е оценки кой бил „позор за прокуратурата”.
 
 В този момент се намесват и други медии, а Сашо Диков отправя репликата „Този човек Ви подведе”.
 
Сотир Цацаров: Дали същият човек ме е подвел или не ме е подвел е въпрос на съдебно решение, съдебен акт и преценка. Само две думи ще Ви кажа, не се сърдете, не ми говорете Вие за признаване и истина, точно Вие, имам предвид изданието, което Вие представлявате („Медиапул”).
 
Медиапул: Говоря за Ваш цитат.
 
Сотир Цацаров: Ще отговоря на въпроса, аз не бягам от темата. Ако точно изданието, което Вие представлявате, беше обективно, то най-малкото щеше да се извини не на мен, а на читателите си за информацията, че ЕК иска моето отстраняване. И друг път съм Ви го казвал и ще продължавам, защото за мен това е пример за политически ангажирана и некоректна журналистика, която продуцира фалшиви новини.
     Сега към въпроса на г-н Диков, Вие казвате – „този човек Ви подведе!” Моите морални и каквито щете разбирания, независимо дали някой ме е подвел или не, аз мога да направя изводи за неговата юридическа подготовка, за неговите добри намерения. Аз публино никога няма да кажа, че той е позор за прокуратурата. По една проста причина, защото нямам самочувствието, че мога да раздавам такива оценки. Ако Бойко Рашков има самочувствието, че той е моралното мерило за законността в прокуратурата на фона на цялата си политически ангажирана кариара досега, да ги раздава тези оценки. Аз не мога да ги раздавам. Няма тези сили, пък и честно казано не съм възпитан така.
 
Илиана Беновска: Може ли да ми доотговорите, избягнахте ли го умишлено това, което Ви попитах дали БСП не ешелонира атака срещу Вас с оглед превантивно после да каже, че има основание, че Вие ги атакувате по някакъв начин, да речем за случая с Корнелия Нинова, или някой друг техен виден представител?
 
Сотир Цацаров: Аз не мисля, че става дума за атака. Нещата са такива, каквито са. Мисля, че в писмото си до парламента без да използвам силни думи, аз съм казал кои са двете движещи сили на това, което се случва. Едното са персоналните амбиции на г-н Рашков. Всичко, което има да кажа вповече, ще го кажа пред Народното събрание. Вие искате от мен коментар...
 
Медия: Но Вие сте го написал!
 
Сотир Цацаров: Естествено, че съм го написал и го потвърждавам. Едното са персоналните амбиции на г-н Рашков, а второто, второто са политическата кампания и амбициите на политическата сила, която очевидно използва момента и очевидно инспирира всички тези действия.
 
Илиана Беновска: Те сега сигурно ще Ви обвинят, че няма повдигнати обвинения за корупция в Народното събрание, когато предявят вот за корупция, нали се сещате?
 
Сотир Цацаров:
Аз мисля, че един от обвиняемите е заместник-председател на Народното събрание и е член на всички тези комисии, на двете – на обществен ред и на контрол на службите за СРС. 
 
Илиана Беновска: Говорите за Марешки?
 
 
В този момент Сашо Диков задава въпрос за румънския модел
 
Сотир Цацаров: Подтекста на въпроса, който задавате, е, че до времето на изтичането на двете години главният прокурор ще действа като една спирачка на всичко онова, което не се случва, след което в България ще се реализира румънския модел.
 
Илиана Беновска: Може на Чайка да се реализира!
 
Сотир Цацаров: Румънския модел може да се реализира и трябва да се реализира, доколкото е румънски модел, в една посока – преследване на корупцията. Румънският модел не бива никога да бъде реализиран в посока в която прокуратурата се превръща в най-силния политически играч в държавата. Ако искате отворете последните изявления на човека, който създаде този модел – Траян Бъсеску – и Вие ходите до близки страни, завайте му този въпрос!