Как ще коментирате, г-жо Нинова, корупция ли е, или е закупуване на депутатско място това, че братът на Георги Стоилов, арестуван в момента - Илия, за рекет и насилие, е под номер 498 във вашият дарителски списък на парламентарните избори? Това белег на корупция ли е, закупуване на депутатско място ли, или какво? Този въпрос зададе днес журналистът Илиана Беновска на лидера на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“.
Медия: И вярно ли е, че брат му е финансирал кампания на БСП с пари от нощни клубове?
Корнелия Нинова: Както ви обещах, този случай ще разгледаме в парламентарната група и в ИБ и ще ви информираме за разговорите, фактите и решенията. 

Илиана Беновска: Каква е вашата оценка в момента обаче?
Илиана Беновска: Нямахме възможност, тъй като КСНС приключи току-що, да си видя ПГ.

Илиана Беновска: Ние разполагаме с документа, можем да ви го покажем.
Корнелия Нинова: Всичко ще обсъдим, спокойно, но ви моля да не искате от мен еднолично решение. Първо ще разговаряме в ПГ и след това ще ви обявим решение. Няма да избягаме от този въпрос.

Илиана Беновска: Вие считате ли, че сега предконгресно, като кофти реклама, ГЕРБ Ви победиха- заедно с президента -по отношение на вашия законопроект за антикорупционния орган?
Корнелия Нинова: Не съм тук, за да разговаряме за конгреса на БСП. За конгреса- заповядайте там и там ще видите и ще разговаряме.

Илиана Беновска:  Да, но как го оценявате? 
Корнелия Нинова: Не смятам, че това има някаква връзка с конгреса и че са ни „сглобили“ с президента Радев, защото позициите са ясни отдавна, поне от месеци. Позицията на президента Радев е ясна от година и нещо, още от предизборната му кампания. Моля, отворете си предизборните му обещания. Той от тогава говори за такъв орган. Така че това не е сега и защото има конгрес, и защото искат да ни „сглобят“ с президента Радев.

Илиана Беновска: Не, в смисъл, че няма да се случи неговото участие  в  назначаването на антикорупционния орган. Нали?
Корнелия Нинова: Очевидни са различията и те са принципни и отдавнашни- както между президента Радев и позицията на ГЕРБ, така и между нашата и позицията на ГЕРБ. Тук няма някакво решение, което е взето току-що и атхок на този КСНС. Просто тук паднаха маските и се видя кой за какво се бори.

Илиана Беновска: Ще искате ли промяна между първо и второ четене, да речем, на закона за корупция, за да можете да предложите някакъв контролен орган, ако нещата вървят да се назначава ръководството на органа от НС? 
Корнелия Нинова: Г-жо Беновска, очевидно стана ясно, че по темите кой ще назначава органа и дали той ще разследва корупцията, а няма само да проверява декларации- няма разбиране. Какво да правим между първо и второ четене? 

Илиана Беновска: Контролен орган някакъв няма ли да измислите? 
Корнелия Нинова: Няма как. Става въпрос за държавност.