Партия „Атака“, която е част от управляващото мнозинство, настоява за блокираща квота и 34% държавно участие в проекта за АЕЦ „Белене“ и в трите електроразпределителни дружества. Това стана ясно от думите на националния координатор на партията Светлозар Лазаров в предаването „Офанзива“ по Канал 3.
 
„Нашата позиция е последователна и ясна. Държавата трябва да бъде незаобиколим фактор и да има своето участие с 34% в АЕЦ „Белене“. Това, което до момента е извършено или инвестирано от държавата, да стане т. нар. „апортна вноска“, за да се държат 34% блокираща квота и да не може утре да се озовем в казуса с ЧЕЗ и да се чудим как да си отвоюваме държавата. Независимо дали става дума за АЕЦ „Белене“, ЧЕЗ и другите ЕРП-та, нашата позиция е 34% държавно участие, за да може да се влияе върху управленските решения и цената на тока и да се осъществяват определени политики в полза на хората“, заяви Лазаров. Според него е добре, че и ГЕРБ, и БСП са стигнали до катарзис по темата с АЕЦ „Белене“.
 
„Атака“ е единствената партия, която последователно поддържа тезата за изграждане на втора ядрена централа в България. Преди време мнозинството на ГЕРБ наложи мораториума в парламента за строителството на АЕЦ „Белене“. В същото време БСП въпреки че направи референдум и агитираше да се гласува „за“ строителството, когато състави правителство със своя мандат, изкуствено наложи тезата за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това автоматично означаваше спиране на проекта „Белене“ за сметка на изкуствен проект с компания, която реално беше в технически фалит. Аз не съм против 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, но всички видяхме до какво доведе тезата да се противопоставя 7-ия блок на „Козлодуй“ на АЕЦ „Белене“, коментира националният координатор на „Атака“. Според него и двата проекта имат своя потенциал.
 
„Спокоен съм за коалицията „Обединени патриоти“, защото Волен Сидеров като неин идеолог насочва нещата в правилната посока“, каза още Светло Лазаров и допълни: „Обединени патриоти“ обещаха на хората повишаване на доходите и 300 лева минимална пенсия, което е ключовият въпрос и от морална гледна точка, и от гледна точка на оцеляването на над 2 милиона български граждани. За тях са важни цените на тока, водата и размера на пенсиите, а обещаното трябва да бъде изпълнено.“
 
Според Лазаров „Обединени патриоти“ в сегашния си вид не са удобни нито за ГЕРБ, нито за БСП. „Затова партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС, се обединиха срещу законопроекта за вероизповеданията на Краси Каракачанов. Нито една от тези партии нямат интерес от силна патриотична и консервативна формация в политическия център, защото този потенциал, който те видяха на президентските избори, не е удобен за никого“, категоричен е националният координатор на „Атака“.
 
Според него българската държава и правителството са се справили по отношение на организацията на срещата на върха на ЕС и Западните Балкани. „С типичното българско гостоприемство се престарахме пред чужденците, но това беше компенсирано от романтичната разходка по Моста на влюбените“, допълни Лазаров.
 
Неговата оценка е, че по време на председателството кабинетът е можел да води по-активна политика по отношение на санкциите срещу Русия. „Настина този казус е пръхвърлен на следващото председателство – австрийското, но ние пропуснахме възможността да направим стратегия и да предприемем по-сериозни действия в посока на сваляне на санкциите срещу Русия. Сега ЕС спазва санкциите, което влияе негативно върху търговските отношения с Москва като потърпевш е Съюза. От друга страна се задава търговска война със САЩ. В крайна сметка кой ще претърпи най-големите загуби? Нали, всички си даваме сметка, че най-слабото звено е ЕС?“, заключи Светлозар Лазаров.