На близо 6 млрд. лв. възлизат приходите от международен туризъм до септември месец у нас. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, предава агенция "Фокус".
По думите ѝ това е ръст с 9.4% в сравнение предходната година.

„За първите 9 месеца страната ни е била посетена от над 7.5 млн. чуждестранни туристи, което е ръст от 7.7% спрямо първите девет месеца на предходната година, която беше рекордна за българския туризъм. Всички тези данни показват, че усилията, които Министерството полага да маркетира България като целогодишна туристическа дестинация на такива изложения като лондонското, са на прав път. Аз се надявам да успеем с общи усилия на Министерството на общините на бранша да превърнем тази тенденция в една устойчива такава“, коментира министър Ангелкова.

Тя добави, че според прогнозите за зимния сезон се очаква ръстът на чуждестранни туристи да бъде между 5 и 10 %. Министърът коментира и проблемът с кадрите в туристическия бранш. По думите ѝ приетият Закон за трудовата мобилност и миграцията улеснява наемането на работници от трети страни. Министър Ангелкова припомни, че за летния сезон 3 300 работници от Украйна, Беларус, Молдова и други държави са работили у нас.