Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря по телефона с новия министър на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой, съобщиха от пресцентъра на министерството. Турция попада в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за България, е подчертала министър Ангелкова и е поздравила колегата си с поемането на поста.
 
Тя е добавила, че за периода януари-май на тази година над 264 000 турски граждани са посетили страната, като се отчита ръст от 9,1% спрямо същия период на 2017 г. През миналата година туристическите посещения от Турция са повече от 636 000 и се наблюдава увеличение от 12,5%. А за последните пет години турските туристи, посетили България са нараснали двойно, е информирала министърът.
 
Разработването на т.нар. "Балкански маршрут" е била една от темите, които двамата министри са обсъдили. Те са се обединили около мнението, че този продукт ще е от изключителна полза за привличането на туристи от далечни дестинации и в двете страни.
 
Министър Ангелкова е подчертала, че е от ключово значение да имаме индивидуална услуга, с която да отговорим на нуждите на посетителите от отдалечени държави като Китай и Япония, като е допълнила, че това ще надгради предлаганите туристически продукти и в България, и в Турция. Тя е припомнила, че създаването му е било предложено и подкрепено на срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС "Туризъм и икономически растеж", организиран в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.
 
Министър Ангелкова е поканила турския си колега да се включи във втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути. Той се организира под егидата на Световната организация по туризъм и ще се състои в периода 14-16 ноември в София.
 
Министър Мехмет Ерсой е коментирал, че ще разчита двете съседни страни да продължат ползотворното си сътрудничество в туризма. Той е допълнил още, че ще подкрепя и съдейства за организирането на всякакви инициативи, които ще допринесат за успешното развитие на сектора.