Интензивният и задълбочен диалог, който изградихме и поддържаме с представителите на Руската федерация ще продължи. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на въпрос от народния представител от „БСП за България“ Васил Антонов във връзка с българо-руските отношения в сферата на туризма, предаде "Фокус". 
"Конкретните резултати ще бъдат надградени с още по-интензивна работа", каза Ангелкова. Тя поясни, че е провела разговори с Олег Сафонов, председател на Федералната агенция по туризъм, във връзка с подготовката на предстояща двустранна среща.

„Проведох среща с руския посланик относно подготовката на заседанието на българо-руската междуправителствена комисия, която трябва да се проведе до края на тази година в Москва и организирането на заседание на българо-руска работна група по туризъм“, каза министър Ангелкова. Тя поясни, че е обсъдила съвместно посещение по Българското Черноморие и традиционно предпочитаните детски лагери, за да се изпрати още един знак за готовността и организацията по посрещане на руски туристи в страната ни.

„Русия е стратегически партньор за България в сферата на туризма. Съобразно този факт Министерство на туризма предприе редица мерки по отношение на руския пазар, които следва да осигурят руските туристи в България в краткосрочен и средносрочен план“, коментира министър Ангелкова. Тя отчете, че 2016 г. е била рекордна за българския туризъм.

„Моя амбиция е превръщането на постигнатите резултати в устойчива, възходяща тенденция“, каза министър Ангелкова. Тя отчете ,че през 2016 г. са отчетени над 580 хил.руски туристи в страната , а регистрираният ръст почти 20 % на годишна база. Министърът поясин, че това не включва рускит еграждани с втори дом в България.Министър Ангелкова поясни, че с Олег Сафонов обсъждат и съвместни културно-исторически маршрути и с религиозния туризъм.