Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира пред БЛИЦ едни от най-нашумелите теми напоследък - т. нар. "Дъблинско споразумение" за емигрантите и провеждането на "София прайд". Ето как отговори той на въпросите на БЛИЦ:
- Какво точно куца в Дъблинското споразумение?
- Това, което ме притеснява и което е в разрез с интересите на България, са клаузите на споразумението, които предполагат, когато едно лице, нелегален емигрант бъде заловено в западна Европа, а е регистрирано в България, да бъде връщано у нас, това е несправедливо, защото не България, не Гърция са водели колониални войни и няма никаква причина да ни прехвърлят тези нелегални емигранти. Интеграцията се видя, че е напълно провалена в смисъла, в който се представя от защитниците й, няма никакво значение дали един нападател е роден в Париж, Берлин, той си остава такъв навсякъде.

- Какво може да се промени?
- Идеята за това споразумение е то да бъде променено – да се премахне тази несправедливост, на второ място – самата политика на ЕС по отношение на нелегалните емигранти, интеграцията, тази непрекъсната, двулична и шизофренична политика, в която през деня се канят нелегалнти емигранти, а вечерта се палят свещички за профилни снимки.
 
Подобно поведение не може да продължава. Ако някой има намерение да приема нелегални емигранти, нека ги покани. Това важи и за нашите лигави либерали, които се правят на големи човеко защитници, когато става дума за Харманли, но не и за техните апартаменти в Лозенец.
 
- Има ли вашата идея подкрепа на други евродепутати?
- Това е категорично подкрепата на нашата политическа група, в нея имаме с колеги европейски представители, искаме да има сигурни външни граници, които не могат да бъдат преминавани нелегално и незаконно, искаме тези хора, които преминават, да бъдат връщани, да бъдат променени сроковете за решаване на статут. В момента голяма група от тези хора се възползват, всички тези нападатели са били разследвани, но никой не е смеел да ги екстрадира. Те се възползват от пропуските в европейските законодателства и продължават години наред да се мотаят из Европа – пресен пример с този емигрант, който с тир причини нещастието в Германия.
 
- Допустимо ли е използването на кукерски маски на „Софий прайд”?
- Много е смешна и жалка цялата тази история, тези хора жестоко си противоречат, те твърдят, че са против традициите, но от друга страна се опитват да използват една традиционна културна особеност като кукерските маски. Препоръчвам им, ако искат да се облекат с кукерски носии, с маски и да отидат в Перник, там ще им направят добро сурвакане. Кукерски маски не се носят по розови прашки на жълтите павета. Затова в Перник, там ще има едно пречистване, както казва българския народ – ум ще им зайде.
 
- Прави впечатление, че активисти на партията на Христо Иванов „Дай България” и хора, които стоят зад партията, най-много лобират и пропагандират идеите на прайда, те ли са кукловодите?
 - Разбира се, че е така, това не е изненада за никого, решили са, че на всяка цена трябва да има извращения. Активистите на „Да България” със сигурност имат пряка връзка с прайда. Много е интересно, че точно тази политическа партия, съставена от хора, които се самозаявяват за такива, си правят вътрешни преврати – както се казва – такава партия, ама не точно.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ