Непризнаването на българско малцинство от Тирана е фалшива информация, разпространена от македонски медии. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, цитиран от Фокус. По думите му умишлено информацията е разпространена, като целта е създаване на конфликт и напрежение по темата
„Към момента има проектозакон в албанския парламент, който не е приет. ЕП прие резолюция с препоръка към Албания да признае малцинствените общности на територията на страната, включително и българската такава. Целта е правата на нашите сънародници, живеещи в районите на Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора да бъдат зачетени, като те са поискали и петиция“, обясни той.

Евродепутатът коментира, че това е желанието и препоръката на ЕП, след толкова десетилетия най-накрая българското малцинство там да бъде признато.

„Сега тече дебат по темата, следващата седмица се очаква в Тирана да пристигнат български представители, които да проведат среща с албанските депутати. Ако парламентът в Албания има намерение да приеме този проектозакон, то в него трябва да бъдат изброени всички етнически малцинства. Част от македонската академична общност не иска признаването на българското малцинство на територията на Албания, тъй като това би заличило тезата им, че на македонска територия никога не е имало българи“, коментира още Андрей Ковачев.