Ана-Мария Роман е един от водещите разследващи журналисти в Румъния. Тя води ежедневно предаване в новинарския канал "Антена" 3, който излъчи интервюто на освободения от ДНА прокурор Дору Тулуш. Свързахме се с Роман, за да разбрем, какви са отзивите след разследването на Канал 3 за "румънския модел", работата на ДНА и сензационното интервю, което Тулуи даде за работата на главния прокурор Лаура Кьовеши.

"Всички бяха заинтригувани от това интервю, тъй като до този момент Дору Тулуш отказваше да говори за румънските телевизии. А вие го убедихте да говори. Това беше страхотен шанс и за нас да излъчим интервюто в праймтайма, при най-висока гледаемост. Така че всички в Ремъния го гледаха. Дору Тулуш говори за първи път и естествено имаше реакции. Не последва обаче интервю на Лаура Кьовеши, защото тя се крие от известно време, след като работата и започна да става обект на сериозни коментари. В момента тя не отговаря на никакви въпроси. Но имаше реакции в медиите. Разбира се има слухове, според които Дору Тулуш може да е инструмент в ръцете на българската мафия. Или пък инструмент да руснаците. Това е нелепица и винаги се случва, когато някой заговори срещу натиска, който се упражнява в системата в Румъния. И като казва система имам предвид хора, които имат силата да управляват румънската правосъдна система. Така че е доста любопитен фактът, че Дору Тулуш беше одобряван прокурор. Той беше уважаван от посолствата, той беше слушан от политиците.А сега, когато се обърна срещу Лаура Кьовеши, той се превърна в предател и изведнъж се оказа инструмент в ръцете на руснаците. Така че това е смешно.

Въпрос: Имаше ли политици, които коментират признанията му?

АНА-МАРИЯ: Има политици от партията на президента, които продължават да подкрепят Лаура Кьовеши. В момента говоря за Либералната партия, но не за цялата Либерална партия. Има и представители, които признават, че има проблеми в ДНА и има натиск от страна на прокурорите. И естествено ги има и другите политици, които казват, че трябва да предприемем промени в нашата правосъдна система, защото търсенето на справедливостта трябва да продължи, борбата с корупцията трябва да продължи също. Но това трябва да се случва законно и без злоупотреби от страна на прокурорите. И борбата с корупцията трябва да се осъществява съгласно закона, а не в защита на нечий интерес. В момента се заговори за закон, направен така че да спре нарушенията на съдии и прокурори. Но винаги, когато някой в Румъния говори за този закон, включващ наказание за извършените нарушения в правосъдието, на другия ден този човек се оказва обвиняем по дело за корупция, започнато от ДНА.

Въпрос: В момента какво се случва с разследването с ДНА?

АНА-МАРИЯ: Да, двамата прокурори, за които говорим – Дору Тулуш и Михаела Мораро – те проговориха, но не са казаха цялата истина. Защото има действащо разследване, започнато от главния върховен съвет на магистратите в Румъния. Това разследване не е публично. То е някак тайно.

Така че двамата прокурори не могат да изнасят информация, касаеща тази проверка. Те трябва да мълчат за известно време докато съвета приключи това конкретно разследване. Но това, което са казали пред съвета е ужасно и шокиращо. Те са станали свидетели на натиск от страна на ръководството на ДНА, неща, които са незаконни. И ако истината излезе наяве след това разследване е съвсем нормално главният прокурор на Румъния да повдигне обвинения срещу ръководителите на антикорупционната агенция. Така че сега просто чакаме и ще видим какво ще се случи.

Водещ: Вашият основател Дан Войкулеску /медиен магнат и политик/ вече беше освободен. Какво беше посланието му към румънците?

АНА-МАРИЯ: Неговото послание, когато излезе на свобода беше, че ще се бори за истината, защото при повдигането на неговото обвинение в корупция е имало множество неспазени законови процедури от страна на прокурорите. Това стана ясно по времето, когато делото влезе в съда и след това. Предполагам, че той ще стигне до Европейския съд  в търсене на справедливост и предполагам, че ще се опита и да принуди институциите вътре в Румъния по някакъв начин да обърнат внимание на тези проблематични процедури от страна и на съдии, и на прокурори. Защото виждате ли, в това дело прокурорът беше арестуван за корупция. Съдията по делото беше изключен от магистратската организация и няма право да бъде съдия повече. Така че цялото дело трябва да бъде отворено отново, за да бъде разкрита истината.

ВЪПРОС: Но какво казват европейските политици след този скандал?

АНА-МАРИЯ: Нямаше реакции от Европа за скандала в ДНА. Реагира обаче американския посланик в Румъния. Той заяви, че борбата с корупцията трябва да продължи и търсенето на справедливост също. Но това трябва да става според написаното в закона и не заради интереси. Трудно е и за Европейския съюз, и за Съединените щати да говорят за румънската система, след като са я подкрепяли с години. В момента те са се оказали в сложната ситуация да не могат просто да си позволяват коментари, че сме сгрешили. Мисля, че просто стоят и чакат да видят какво ще се случи.

ВОДЕЩ: Последен въпрос – а хората в Румъния какво казват за интервюто?

АНА-МАРИЯ: Ужасени са. Нали си представяте – всички са в шок. Лаура Кьовеши беше възхвалявана с години, че е най-властният човек в Румъния, че е най-безгрешната. И после започнаха да излизат фактите, че е била близка с политици. Появиха се бизнесмени, които заявиха, че заедно с нея са скалъпвали дела срещу политици и медийни собственици. Тези факти и доказателства просто започнаха да излизат и последваха и други. Естествено, че всички са в шок. Това беше неочаквано.