Соцдепутатът Александър Симов изрази остро възмущение и нарече Лозан Панов "политически талибан" и "надъхан партиен активист" заради искането му за разпускане на 44-тото НС, свикване на ВНС и конституционни промени, които да извадят прокуратурата от съдебната власт.
"За пореден път Лозан Панов сега се проявява като някакво политическо лице, настоявайки пред президента за ВНС. По силата на какво точно негово правомощие го прави и кой го е оторизирал да иска нещо подобно? Ако беше искал да дава такива предложения, той беше свободен да се яви на парламентарните избори, да се яви на президентските, да заеме политическа роля", подкани го Симов в коментар пред Канал 3.

Журналистът с остър език призова Панов най-сетне да се определи - политик ли ще става, или ще остава на поста си, за който все повече му изглеждал, че е непригоден. "Трябва да бъдем безкомпромисни, когато една такава фигура допуска да си играе със своя статут. Г-н Лозан Панов няма право и не може да си позволи да се държи като политик, а той непрекъснато го прави. В този смисъл той трябва да даде ясен знак - ще продължава ли да заема мястото си, или ще тръгва да се впуска в политиката, тъй като тази шизофрения - аз съм съдия и говорител на съдебната система и междувременно пускам постоянно политически идеи, съжалявам, лично аз, не я приемам. Време е да обяви точно къде иска да бъде.

По думите на Симов шефът на ВКС "се държи като обсебен" в атаките си срещу прокуратурата, а в същото време не става ясно дали поверените му съдилища изобщо работят, както трябва.

Според него, ако Панов не се определи, ще продължим да сме свидетели на шизофренията на шефа на ВКС. "Най-големият съдия в републиката започва да се държи като надъхан партиен активист, удовлетворявайки нездравите политически амбиции на около 2,5 процента от българските избиратели. Защото партиите, които го славословят, и политическият кръг, който го издига, имат подкрепата точно на толкова. И когато Лозан Панов заявява интереса на 2,5 процента като основен в държавата, значи тази държава е за разпускане", отсече Симов.

"Да приемем, че прокуратурата е най-голямото чудовище в тази държава, но Лозан Панов се държи като обсебен - за него съществува само Цацаров, само прокуратурата! Ами, хайде малко да си обърне погледа някъде другаде, да видим - дали пък няма и други проблеми. Дали пък проблемът на България не е Лозан Панов със своето неадекватно поведение!?", усъмни се още соцдепутатът.
Симов коментира, че ако парламентът реагира срещу намесата на Панов в работата на народните представители, ще бъдат обвинени в политическа намеса над независимата съдебна власт.

"Ще има един кръг от медии, които, ако някой политик си позволи по-остър език спрямо Лозан Панов, ще бъде изкаран, че някой се опитва да окове светеца, този, който ходи по водата", направи сравнение Симов.