Мерки срещу африканската чума по прасетата. Тя е смъртоносна, няма ефективно лечение, предава се лесно от болно на здраво животно. На практика всичко- заразена почва, обувки, храна може да пренесе заразата. Разпространява се бързо. Последствията могат да бъдат катастрофални, както за дивите животни, така и за домашните стопанства, ако не се вземат мерки, така че болестта да не навлезе в България, предаде Нова телевизия.

Десетки огнища има вече в Румъния, няколко - в делтата на река Дунав. Огнище в Тулча – на 200 километра от България, в Констанца – само на 120 км от нас. Стопаните са притеснени. Особено след драмата в Странджа и евтаназирането на хиляди животни. Затова се мисли за телена ограда по границата ни. Затова са и проверките по КПП- тата. Затова е забраната да се пренасят продукти със свинско месо. Една от предвидените мерки обаче предизвика много коментари. Разрешението да се ловуват повече, за по-дълъг период, в повече разрешени дни диви прасета у нас. Депутатите приеха промени в закона. Идеята е да се отстрелят около 100 хиляди диви свине, така да се ограничи популацията им, а оттам и риска да бъдат преносители на заразата. Има и несъгласие с тази идея- няма ли друг начин, тази мярка не крие ли риск от обратния ефект- по- бързо разпространение. Това питат опонентите на новите мерки. Чуват се гласове за бойкот. Чуват се призиви за президентско вето.

Един от вносителите на предложението – депутатът от „Обединени патриоти” Александър Сабанов каза, че предвидената промяна в закона дава възможност на ловците да ловуват, а не ги задължава. „Налага се тази мярка за превенция. Чумата още не е влязла в България и преди да влезе трябва да се намали популацията на дива свиня, тъй като тя е доста голяма. Последните години ловните дружинки добре се грижат за популацията на животните, хранят и това довежда до по-голяма плодовитост на майките, които раждат повече прасенца. От друга страна, когато влезе чумата в България и бъде обявено, че има чума на територията на републиката, ловът ще бъде забранен изцяло. В момента, доколкото ми е известно от Министерството на земеделието са забранили влизането на гъбари и билкари в горите”, каза той. Той изрази мнение, че българските ловци са достатъчно запознати с мерките за безопасност, за да има инциденти.

„Има голяма опасност, няма ваксина, няма лечение. Влезе ли в България говорим за между 500 милиона и 1 милиард загуби. Големите животновъдни стопанства се намират точно в Североизточна България, така че е голяма опасността”, заяви Сабанов. „В Германия, където няма регистрирано заболяване на чума, се прилагат точно такива мерки – отстрел на диви прасета. В държави, в които вече е влязла заразата няма как да се прилагат такива мерки. Предлагахме този закон миналата година септември. Тогава обаче, екоорганизациите под натиска на г-н Тома Белев, под негово давление и разяснение, част от колегите от ГЕРБ се отказаха и не подкрепиха закона”, каза депутатът от ОП.