Историкът акад. Георги Марков коментира Договора за добросъседство с Македония и и заложената в него клауза съвместна комисия от историци да изглади спорните моменти в миналото.

Ето и основните му тези:

Заев го рече – да оставим историята на историците, но аз неговите скопски историци добре ги познавам. Историята е наука – историята изисква факти, анализ и синтез

Дори си го представям как ще стане – ще ни черпят по едно кафе в Министерския съвет, ще ни поставят срок и ще си гледат часовниците! Политиците много обичат да работят със срокове.

В Македония създадоха нация, но им трябва национална история, национални герои. И се получава като на Женския пазар – я, ни дайте Сандански, но си вземете, например, Иван Михайлов!

Само царят ни пожали нас, историците! И при БСП, и при СДС имаше пренаписване на учебниците. Симеон II прояви историческо мислене

Отричането на македонизма в България не е от 1989 г. А от 1963 г.! През 80-те Живков непрекъснато говори за български национален дух, затова върна лъва на Паметника на Незнайния войн, който беше изхвърлен през 1946 г.

Откъде накъде Груевски ще си нарича организацията ВМРО? Преди организацията да се нарече "Вътрешно македоно-одринска революционна организация", тя се нарича Български македоно-одрински клубове! Има документ! Е, добре, ще се съберем историците, ще извадим този документ и какво? Отсреща Чепреганов ще каже – ние този документ няма да го признаем!

Източник: "Епицентър"