Парламентът пак прие законопроект срещу бурките и радикалния ислям. Той бе предложен от „Обединените патриоти” (ОП). Същият закон бе одобрен на първо четене и от 43-ото Народно събрание. Поради прекратяването на мандата му обаче не се стигна до окончателно гласуване. Затова сега ОП отново прокараха предложението си. То мина след сериозен дебат, в който спориха националистите, ДПС и БСП.

Според единия от текстовете – „който чрез използването на заплаха, насилие, принуда, обществено положение или власт, или посредством обещание за даване или даване на облага, принуди или склони другиго поради пола му по друга причина, да носи облекло, прикриващо частично или скриващо изцяло лицето се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от 5000 до 10 000 лева, както и с обществено порицание”.

Ако принудата касае повече лица, наказанието става затвор от две до шест години.
А ако засегнатото лице е малолетно, тогава санкцията е лишаване от свобода от три до шест години и глоба от 10 000 до 20 000 лева.

Други разпоредби в законопроекта внасят определение за понятието „радикален ислям” и регламентират, че той е престъпление. Макар че БСП бяха „въздържал се”, те помогнаха законът да мине на първо четене. Причината е, че те осигуриха кворума, след като ДПС поискаха поименно преброяване.