От Българската стопанска камара изпратиха следния отговор във връзка с публикация в БЛИЦ
ДО
РЕДАКЦИЯТА
НА АГЕНЦИЯ „БЛИЦ“
 
Колеги,
С изумление открих в новинарския поток на агенция „БЛИЦ“ публикация от 17.03.2017 г. със заглавие „Морално ли е агент на Държавна сигурност да се превърне в несменяем шеф на Стопанската камара?“, която изобилства от неверни факти и, меко казано, недопустими тези, които влизат в противоречие с базовите правила на обективната журналистика.
Няма да коментирам поставянето на знак на равенство между доносниците на бившата Държавна сигурност и хората, работили за външното техническо разузнаване, допринесли не малко за икономическия просперитет на страната ни. Това е обект на друг разговор, който е безсмислено да стартирам тук.
Израз на фрапантна арогантност и изопачаване на истината, обаче, са твърденията, че Божидар Данев е „под безмилостния натиск на спиртните напитки“ и че е „окупирал важен управленски орган като Българската стопанска камара“.
За информация на АНОНИМНИЯ автор на текста:
БСК не е управленски орган, а е неправителствена организация, която не получава нито лев от държавния бюджет (т.е. от българския данъкоплатец) и има право сама да определя политиката и органите си на управление.
Постовете в БСК не се окупират, а се определят от Общото събрание и Управителния съвет на камарата, които са избрани по напълно демократични правила, съобразно изискванията на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.
Що се отнася до обвиненията в алкохолизъм, които не почиват на никакви обективни обстоятелства, то те минават всякакви морално-етични граници и дори подлежат на съдебно преследване за клевета и набедяване.
В допълнение, намесването на името на бившия премиер Борисов издава липса на самостоятелно редакционно мислене и навежда на мисли за политически обвързаности, недопустими за една (уж)независима медия.
 
Колеги,
Анонимното словоблудство, неподкрепено от фактология, е определяща характеристика за купената, зависимата, поръчковата „журналистика“. Кавичките не са грешка, защото това, което сте публикували, няма нищо общо с една от най-стойностните и важни за обществото ни професии, а по-подхожда на една друга, по-древна професия.
Горещо Ви препоръчвам да си опресните знанията относно Етичния кодекс на българските медии, в който е записано:
Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.
Няма да публикуваме информация, за която знаем, че е невярна.
Няма да подвеждаме обществото и ясно ще посочваме къде са използвани манипулирани текстове, документи, образи и звуци.
Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията.
В коментарите и анализите ще се стремим да представяме разнообразни мнения и гледни точки.
При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция.
 
С уважение,
Анета Алашка, „Връзки с обществеността“