Бях изправен пред дилема, каза здравният министър доктор Николай Петров по БНТ по повод уволнението на директора на Фонда за лечение на деца – Тинка Троева.

"Става дума за грубо нарушаваше на правилата. Става дума за много болно детенце, което се нуждае от трансплантация, а донор е майката", поясни събеседникът на медията. Детенцето не е било регистрирано в наш трансплантационен център и бях поставен пред дилема. Ако бях подписал (документа за изпращането на пациента) ставах клиент на прокуратурата, ако не – заплашвах живота на детенцето", каза още министърът.

"Състоянието на детенцето се влошава прогресивно и ако го върнем, ние заплашваме живота му", посочи още той. Според него такъв рид операция може да се извърши в клиника "Лозенец" (Правителствена болница) или във Военномедицинска академия. Относно финансовата страна на въпроса Петров заяви, че минималната сума е 120 000 евро.

"Аз искам да спасим живота на това дете", каза още той. В предаването бе включена и Пенка Георгиева, член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца. Тя каза, че при обсъждането на казуса лекарите са били категорични, че детето е трябвало да изпратено в чужбина за присаждане на черен дроб. Според Георгиева уволнението на Троева е крайна мярка.