Нежеланите лекарствени реакции се оказват пета причина за смъртност по честота в болниците. От друга страна 5 на сто от всяка хоспитализация на пациент се дължи на нежелана реакция от лекарство. Същевременно обаче се докладват едва 1 до 10% от възникналите подобни реакции, което е много голям проблем, информира д-р Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарствата, цитирана от Дарик.
Хората нямат достатъчно информация и не знаят как да реагират в случаи на нежелани лекарствени реакции, посочи д-р Попова по време на семинар на Федерация „Български пациентски форум”,  който се проведе в Банско. 

И това е важно - Опасните лекарства за отслабване - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

„Има една статистика, която показва, че 5% от хоспитализациите се дължат на нежелани реакции, а от друга страна – те са пета причина за смъртност в болниците. 197 000 са смъртните случаи годишно в Европейския съюз, причинени от нежелани лекарствени реакции. 

Създаването на истинско оригинално лекарство отнема между 10 и 15 години. Най-добрите резултати относно ефикасността на лекарството се постигат при клиничните изпитвания, които могат да обхванат от 5000 до 10 000 пациенти. Оплаквания у нас пациентите могат да изпращат посредством електронен формуляр или писмо до агенцията. Има обаче и телефонен номер, допълни д-р Попова.

„Телефонът е предоставен само за справки, но за съжаление там получаваме всички недоволства от това колко струват лекарствата, искат се медицински съвети, много трудно се работи с него. Характеристиката на съобщенията по възраст показва, че те са най-много във възрастта 18 г. – 44 г. Следва детската възраст, което говори за активност на младите родители в съобщаването. При разпределението на съобщенията по пол се оказва, че с 58 % водещи са жените”, оповести д-р Попова.

Тя припомни, че лекарствата с обърнат черен триъгълник на опаковката са обект на допълнително наблюдение. По думите й този символ е причинил много тревоги, но е останал неразбран, защото той не означава, че пациентите задължително попадат в риск, употребявайки тези продукти.