От 1100 Е-та - оцветители, овкусители, набухватели, консерванти и други технологични добавки при производството на храна в ЕС - 87 са опасни за здравето. Това показва проверка на Френската потребителска федерация (UFC), съобщава Нова телевизия.

Неправителствената организация от Петата република е тествала 300 от тези Е-та, или по-малко от една трета от разрешените за използване в рамките на Общността, и ще иска опасните да се забранят. Французите са приели цифрово-светофарна система на обозначението им.

Чети етикета: Какво означават "Е"-тата на гърба на опаковката

С №1 в зелен цвят са приемливите добавки. С номер 2 в жълто следват допустимите, но с внимание за определени групи от хора, като например деца. С номера 3 и 4 са оцветени съответно в оранжево и червено въпросните 87. За повечето от тях – 68, избягването е препоръчително, а за 19, които са под номер 4, то е задължително според френските защитници на потребителските права.

Проверка в таблицата, публикувана на сайта на UFC, показва, че сред опасните Е-та са нитратите и нитритите (E249, E250, E251, E252). Те се използват много в колбасите и другите готови храни, но повишават риска от рак на дебелото черво.

Карамелените оцветители на амонячна основа (E150c, E150d) се използват в производството на бисквити, крекери, кексове, на тъмни (шоколадови) вафлени кори и може да съдържат имуноксични вещества с висока доза, за които се предполага, че са канцерогенни.

Синтетичните багрила (Е102, Е104, Е110, Е122, Е124, Е129) често присъстват в сладкарските изделия. Тартразинът (Е102) е синтетичен лимоненожълт азокристал, добре разтворим във вода. Може да придава както жълт, така и брилянтно син цвят на хранителните продукти. Установено е, че консумацията на продукти с него може да причини тревожност, мигрена, клинична депресия, замъгляване на зрението, кожни сърбежи, обща отпадналост, горещи вълни, чувство за задушаване, поява на лилави петна по кожата и нарушения на съня. Е104 – хинолин жълто, се използва като зеленикаво-жълта хранителна добавка. Проучване на Агенцията за хранителни стандарти в Обединеното кралство установява преди време, че смес от хранителни цветове в комбинация с консерванти може да увеличи симптомите на хиперактивност и може да намали нивата на интелигентност при деца. Най-големи дози от оцветителя Е100 се влагат в желета, сладоледи, сладкарски изделия, снаксове, сосове, сокове и нектари.

При проучването си французите са установили, че от въпросните 7 багрила, открити в популярните сред децата гумени бонбони, трябва да се избягват не по-малко от 4.

В една от популярните марки дъвки с дъх на ментол има 3 добавки, препоръчани от UFC за избягване.

Богомил Николов от „Активни потребители“ обясни за „Монитор“, че може би най-ограничителни мерки срещу рисковите добавки в храните се вземат в САЩ, Канада, Австралия и Япония, а също в ЕС. „Не може да се отсъди дали ние в Европа сме по-назад в тази насока от други страни по-света“, поясни той.

Някои от оцветителите се използват повече от век.

Някои от оцветителите се използват повече от век, каза шефът на Центъра по биология на храните д-р Сергей Иванов, цитирана от в. Монитор. Той уточни, че става дума за татразин, който от край време се слага в лимонадата. „Сега много се влага и във всички останали безалкохолни напитки“, обясни експертът и добави, че за всички от Е-тата има нормативи в какви храни може да се влагат и в какви пределно допустими концентрации на килограм.

По думите му трудно можем да си представим съвременната хранителна промишленост без тях. „Спрем ли да ги използваме, ще се върнем много назад във времето и ще се върнат други позабравени опасности. Дори карамелизираната захар не е по-добър оцветител и е по-опасна, независимо от естествения й произход, от синтетичния, с който се постига кафяв цвят на сладкишите например. Махнем ли всички консерванти, ще трябва да произвеждаме храни само със срок на трайност от няколко дни. Съвременната търговия не е приспособена за това и няма да има начин да се изхранва населението“, добави той.

Проучването на UFC може да се види на https://www.quechoisir.org/comparatif-additifs-alimentaires-n56877