Заварих една институция, която е конструирана така, че функционира тромаво и трудно. Има преразходи, които са направени за здравето на хората, като например разходи за лечението на хепатит С. Това каза в предаването Лице в лице по БТВ управителят на НЗОК д-р Камен Плочев по повод доклад на зам.-финансовия министър Кирил Ананиев, според който има 285 млн. лв. недостиг в бюджета на НЗОК.
Недостигът е контролируем. Има сключени договори, по които имаме да получаваме пари. Мисля, че до края на годината ще попълним дупките и дори ще излезем на положителен баланс, заяви проф. Плочев. Има механизми, по които да дисциплинираме болниците. Става въпрос за взаимодействие между НЗОК, Министерството на здравеопазването и болниците.

Основният теч е от лекарствата. Причината е в контрола. Ние ще го увеличим и ще го направим реален. Важно е и да направим системата прозрачна, подчерта шефът на НЗОК. По думите му, много проблеми могат да бъдат решени с въвеждането на електронния здравен код. Ако надстроим системата с доброволни здравноосигурителни дружества, ще има коректно проследяване на електронното медицинско досие. Следващата стъпка е преминаване към електронната рецепта и електронното направление. Смятам, че до края на 2018 г. електронното досие и електронното направление ще бъдат готови, електронната рецепта – малко по-нататък, каза още проф. Камен Плочев. Състоянието на болниците ме е толкова лошо.

Престъпление е да се затваря болница. По този начин обричаме пациентите на смърт. Има механизми те да бъдат подпомогнати, заяви управителят на НЗОК. Най-големият проблем на здравеопазването е, че то беше превърнато в стока, а то е ценност. Със здравето не бива да се търгува, категоричен е проф. Камен Плочев.