Сурово сушен месен продукт от западна марка, продаван у нас е с 3,2% по-високо съдържание на вода, в сравнение с предлагания в магазините в Германия и Австрия. Това е един от резултатите от проверката на БАБХ за двойните стандарти при храните, цитиран в разпространения доклад на агенцията.

За същия салам е установено още, че готварската сол в него е с 3,18% по-малко сравнено с “европейския” и с 2,12% по-малко в сравнение с изписаното на етикета.

В друг вид месен продукт съдържанието на мазнини на “българския” е с 1,72% по-малко сравнено с “европейския” и с 4,31% в сравнение с информацията на етикета. Протеинът пък в продавания у нас е 0,05% повече, спрямо “европейския” и с 3,25% над изписаното на етикета.

За една от проверяваните консерви е установено, че съдържанието на мазнини на “българския” продукт е с 1,02% по-малко сравнено с “европейския” и с 0,24% в сравнение с информацията на етикета, солта в продавания у нас е с 0,12% по-високо, в сравнение с “европейския” и с 0,17% над изписаното върху етикета.

Подобни резултати сочи и направената през февруари подобна проверка за двоен стандарт в Словакия, уточнява в. Монитор.

БЛИЦ припомня, че преди дни се появи и ТОП 15 на най-вредните продукти, които се предлагат у нас.