Здравната каса е на червено, като разходите са с половин милиард повече от планираните за тази година. Най-вероятно няма да останат пари за разплащане с аптеките, а те пък заплашват временно да затворят врати. Това показва доклад на председателя на Надзора, предава bTV.

Още при гласуването на бюджета на Касата за тази година много организации предупредиха, че ще се стигне дотук.

Планира се с 340 милиона лева от резерва на Касата да се покрие част от недостига на средства. Сумата ще отиде за специализирана, болнична и дентална помощ, както и за медицинските изделия.

Други 100 милиона се планират да се осигурят от по-висока събираемост на осигуровки. С тях ще се покрият част от разходите за лекарства. Така недостигът се стопява до 35 милиона лева.

Според доклада сумата ще се плати догодина и е за лекарства за домашно лечение, т.е. ще се дължи на аптеките.


За поредна година плащания към аптеките се планират да се отложат. 35-те милиона лева са за лекарства, които ще се отпуснат на пациентите през ноември, но ще се възстановят от Касата догодина.Извън всички тези сметки Касата дължи и 250 милиона лева на фондове в други държави от ЕС, в които са се лекували българи.

Ако това се случи, има опасност аптеки да затворят врати за пациенти с лекарства по Касата за периода, за който няма да им се плати в срок.