Забраната за тютюнопушене в заведения на закрито у нас като цяло се спазва. Но докато в Европа през 2014-17 г. се наблюдава намаление на публичните места, където се пуши - в ресторантите с 5%, в баровете с 3%, в България от 2014 г. се нарушава тази забрана с 3% повече в ресторанти и 5% в барове, каза началникът на онкологията в София и бивш здравен министър д-р Стефан Константинов по bTV.

Има заведения, които вероятно са на тарикати или на близки до определни структури, които явно смятат, че са недосегаеми и в тях се пуши. Освен това обаче наредбата не е достатъчно ясна в дефиницията си за закрит обект и с това се злоупотребява, каза Константинов.

Маша Гавраилова от сдружение „България без тютюнев дим” пък каза, че неправителственият сектор от 2012 г. насам предлага конкретни мерки – например при влезли в сила наказателни постановления и продължаващо нарушение обектът временно да се спира или да се глобяват не само пушачът и юридическото лице, но и конкретният служител допуснал тютюневия дим.