Изричането на думата „благодаря” може да окаже значително влияние върху дълготрайността на една здрава връзка, пише beu.bg.

В книгата си „Дневници на признателността” („The gratitude diaries”), журналистката Джанис Каплан има за цел да изрази благодарност във всички аспекти на живота си чрез едногодишен експеримент, който променя кариерата, семейството и брака й.

Според Бизнес Инсайдър , преди да напише книгата , Каплан помага за провеждането на проучване за американските навици относно отдаване на благодарност. Изследването показва следното: 97 % от участниците заявяват , че редовно благодарят за всякакво обслужване (добрите маниери още съществуват!), но само 48 % от жените благодарят на съпрузите си.

Разбира се изследването не заключава, че жените, които не благодарят на мъжете са „лоши хора”, а по-скоро, че колкото по-дълга връзка имаме, толкова по-вероятно е да приемем партньора си за даденост.” Когато си в една достатъчно дълга връзка, ти като че ли спираш да забелязваш някого. Психолозите го наричат привикване.” Казва Каплан за Бизнес Инсайдър. „Свикваш с някого и забравяш защо си искал да бъдеш с него в самото начало.”

Естествено, не е толкова шокиращо, че показването на малко щедрост и доброта може да има огромен ефект. Изследването показва, че хората, които са благодарни за взаимоотношенията с техните най-близки хора, имат по-силни връзки и се чувстват удовлетворени от тях. Други проучвания доказват, че колкото по-благодарни са помежду си двойките, толкова по-вероятно е да останат заедно за дълго.

Така че, следващия път, когато половинката ви направи нещо, което цените, дори ако то е банално - ежедневна задача като миене на чинии, кажете благодаря. Определено няма да навреди да покажете, че признателността може да бъде навик.