Получихме молба от мароканското правителство за екстрадация на мароканеца Науфал Рашид Захри. Те го търсят точно за това, защото има връзки с Ислямска държава. Това заяви в ефира на bTV Валентин Радев, министър на вътрешните работи.
"Kолегите oт Мароко твърдят, че е опасен и има специални знания. Бил е едно от доверените лица в ИДИЛ", добави той.

Радев уточни, че операцията по залавянето е била доста успешна. "Ние знаехме кой е, никой друг не знаеше, така се правят операциите. Той е платил значителна сума, за да влезе в страната, знае какво плаща и защо", каза той.

"Хвърляме големи усилия, за да има нулев натиск върху границата. Съоръжението по границата е направено, за да не се преминава. Тези, които преминават, ние умишлено не ги хващаме, а ги проследяваме. Това е така, защото искаме да хванем каналджиите, защото иначе после има следваща група и т.н. Ние преминаващите ги проследяваме и ги виждаме с термовизии, особено нощно време, на голямо разстояние. После се обаждаме на турските партньори", допълни министърът.

Запитан за екшъна в Ихтиман, Радев каза: "Върху полицаите има проявена агресия. Няма да позволим такова нещо. Полицаят, отивайки на такава операция, трябва да е много подготвен и да знае кога, как и какво да направи. Дори, ако се наложи да стреля, да знае по какъв начин. Ако той не го знае това и има колебание, може да бъде ударен. Смятам, че повечето са подготвени, има обучения, но явно тези не бяха. Никой няма право да посяга на държавен служител, още повече на полицай".