За 24 месеца – толкова време един български политик, макар и провалил се, е без доходи. Поне не и документирани. Колкото и да са благосклонни, няма избиратели, които да простят един партиен лидер, докато се бори за тяхната подкрепа, да ги прави на глупаци. Точно това се опитва да стори – ГМО-политикът Христо Иванов - “Пинокио”.
Декември 2015 г. той напусна министерското кресло, което му осигуряваше легални доходи. Какво е работил след това? Няма информация. Известно е, че не се е върнал в грантовия Български институт за правни инициативи, чийто управител беше до средата на 2014 г. Тогава се разбра, че БИПИ всъщност е с нередовни отчети. Разбра се, че макар да го играе “борец” за съдебна реформа, Христо Иванов дори не може да е адвокат, защото не си е плащал адвокатските такси.

Кукловодът и марионетката

Декември 2016 г. Христо Иванов стартира нов бизнес. Стана политик. По документи, обаче, той не получава заплата на новото си поприще. Точно преди година, ГМО-партията на Пинокио гръмко промотираше, че се издържа от дарения. Беше открита и специална банкова сметка на името на новия партиец. Ако се вярва на информацията на “Да(Й), България” събраните средства са над 150 000 лв. Отчетът на Христо Иванов показва, че за периода 20 декември 2016 г. – 31 май 2017 г.  разходите за трудови възнаграждения, осигуровки и командировки са “0” (нула) лева. Следващ отчет на “Да(Й), България” няма. 
 

Христо Иванов позира с яке, чиято цена е над минималната работна заплата, според сезонните намаления

От официалните данни на провалилото се на предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г. политическо ГМО, подадени в Сметната палата, става ясно, че предизборната кампания на “Да(Й), България” е струвала 263 455 лв. И понеже структурата на предизборните дарения изисква тяхното оповестяване, още тогава се разбра, че спонсори на партията са били нейните провалили се кандидати за депутати и най-вече служители, работещи или свързани с обвиняемия Иво Прокопиев и кръга “Капитал”. Сред дарителите на “Да(Й), България” излезе името и на съпругата на друг скандален бизнесмен – Огнян Донев, който после си ги взе обратно. Дарените 5000 лв. бяха отишли за реклама в поръчковия сайт на Донев – “Клуб Зет”.

Какво става ясно от сметките и отчетите, изготвени не от данъчна ревизия, а от “Да(Й), България”? Става ясно, че работещите в лъскавия офис на ГМО-то на бул. “Драган Цанков” живеят на фотосинтеза. Нищо, че само едно кафе, което Христо Иванов предпочита да пие, струва от 5 лв. нагоре. А с “дясната му ръка” Антоанета Цонева (Кака Цона) и Надето Йорданова през ден-два обядват в италианска пицария на пл. “Журналист”, където цената на една пица започва от 12 лв., салатите са по 10 лв., а чаша вода е 2 лв. Без обявени публично доходи, Христо Иванов демонстрира приличен стил на живот. Зимното му яке, с която миткосва по софийските кьошета, струва минимум колкото една минимална работна заплата. И това изобщо не са най-големите разходи на играещия го “сиромахомил” Пинокио. Иванов има две малки деца, изискващи сериозни месечни разходи за покриване на най-елементарните нужди. 

 Данъчната декларация на Христо Иванов от 2014 г.

Разбира се, за всичко дотук номиналният партиен лидер има перфектното алиби. Жена му – Йорданка има сериозни доходи, най-малкото, защото е служител на Европейската комисия в Брюксел. Още през 2014 г. се разбра, че докато Йорданка Стефанова Иванова е декларирала спестявания в размер на 75 280 евро веднъж, втори път още 62 000 евро, а и още 2725 и 1143 лв. или общо 272 363 лв., то Иванов е спестил едва 2900 лв. Излиза, че Христо Иванов е мъж на жена си. Човек да не се разведе с такава съпруга, която винаги може да оправдае съществуванието ти, защото не върви да кажеш, че си политик, защото нямаш друга професия и всъщност си безработен. От години хората очакват от политиците да са успели в живота личности, добри работодатели, доказали се професионалисти, уважавани специалисти. Не, че това винаги е така, но тези примери са твърде далеч за проваления Пинокио. 
 

Спестяванията на семейството на Йорданка и Христо Иванови

Какво да очакваш от политик, който няма работа и друго не може да върши, освен да политиканства. Такива са и от обкръжението му – „професионални“ протестъри, които освен да викат на жълтите павета, нямат друга работа.
Въпросът е кой осигурява приличния живот на същите тези по професия „лентяи“ и как продължава да функционира  и да се издържа “Да(Й), България”?

Отдавна фалшивата мантра за даренията от “случайни” граждани се изпари, а само разходите за наем на офиса месечно са от порядъка на минимум 2000 – 3000 лв. Партиен лидер – без доходи, ГМО-партия без субсидия? Ако приемем, че Йорданка дава парите си от Европейската комисия за издръжка на децата, плаща сметките вкъщи, пазарува, пък и дава “жълти стотинки” на Иванов да го играе партиен вожд и да хапва с Антоанета Цонева и с много близката му Надежда Йорданова, в ресторант “Форно Чиполини”, то ясно за какъв “успешен” кандидат за гласовете на избирателите политик иде реч. Кой дава парите за офиса на “Да(Й), България” и за тружениците там, които са около десетима. Или просто с грантове, които формално се отпускат за една дейност на десетките НПО-та, противозаконно и в нарушение на правилата за издръжка на политическите партии, се финансира проваленото ГМО и то под масата тъй като официално пари няма?

 Отчетът на “Да(Й), България” разкрива, че в партията не плащат заплати и осигуровки, а живеят на фотосинтеза

Тези персони или мислят българите за наивници или просто им се подиграват, докато се поставят над данъчното законодателство. Освен, че се движи “по тънката червена линия” на закона, а с голяма доза на вероятност и я преминават, провалената шайка от “Да(Й), България” не спира да атакува държавните институции, с ясната цел – превенция срещу проверки. “Един вид, ако утре бъдем проверени, ще е защото сме атакували прокуратура, НАП, НОИ, КОНПИ и т.н. “, арогантно ни внушават ГМО-марионетките.

Крайно време е държавата да покаже истинското лице на фалшивите герои, а лабораторните инженери да разберат, че отдавна сиромахомилството не е на мода, защото наивниците просто свършиха. И докато българите работят здраво, за да издържат своите семейства, Христо Иванов и шепата му политически съратници луксозно фотосинтезират. Това е явно някаква нова форма на политически живот. 

 След като употреби Юрий Тавание от представителството на Европейската комисия за прокарването на куп доноси срещу България, Христо Иванов вече не харесва политиката на Жан-Клод Юнкер, нищо, че живее на гърба на европейските данъкоплатци, които плащат заплатата на съпругата му