От няколко дни вицепремиерът Валери Симеонов обикаля телевизиите и агитира за отмяна на забраната за пушенето в заведенията и в други обществени места, изтъквайки, че това е важна политическа инициатива на водената от него формация.

"Никога не съм пушил и винаги ме е дразнел тютюневият дим. Забраната за пушене на закрито се нарушава и в парламента. Това е срам за българската законодателна система и е показно, че у нас не се спазват правилата. Всички знаят, че е забранено да се пуши на закрито. Става въпрос за мащабно скандално държавно лицемерие. Когато една законодателна марка е лишена от смисъл, тя няма как да просъществува", категоричен е вицепремиерът Валери Симеонов.

Според него сегашният закон за тютюнопушенето е приет, за да се харесаме на Европа, но той е прекалено ограничителен, за да може реално да се спазва.

Така ли е в действителност. Нима Валери Симеонов е забравил, че първоначално в заведенията имаше отредени места за пушачи и непушачи, но тъй като този законов ред се нарушаваше масово и постоянно се наложи да се премине към по-категоричната мярка. И това не беше продиктувано от желанието на властта да се харесва на някого, а от първостепенната необходимост да се гарантира здравето на хората. 

"Абсолютно безумие е да се връщаме назад към нещо, което опитахме в продължение на две години. Помещенията бяха разделени на пушачи и непушачи - видяхме отлично, че това не се спазва. Животът доказа, че това нещо не работи", коментира председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гушанова. 

Тя подчертава, че е безумие с парите от цигари да се пълни хазната и да не се мисли за здравето на човек. Никой не мрази пушачите, тази забрана за пушене помага и на тях, отбеляза д-р Гушанова. Според нея решението е контролът да се завиши, тъй като по думите ѝ има заведения, които хронично не спазват забраната. Да се затварят, настоява тя И не само тя!.

Валери Симеонов обаче, вероятно решил да трупа евтина популярност, продължава офанзивата си срещу забраната директно атакувайки позицията на правителството по този въпрос. 

Очаква се реакцията на министър-председателя Борисов, който едва ли с лека ръка ще позволи вредната практика да се върне на обществени места.