Урок по родолюбие в регионалния исторически музей в Хасково провокира децата да научат повече за Левски. Ученици от училището, което носи неговото име, участваха в различни инициативи, посветени на техния патрон. Това е най-старото училище в града, съобщава БНР.
Директорът на музея Пенко Добрев разказва, че той и колегите му са се постарали да покажат връзката на Апостола с Хасково. Левски е идвал три пъти и успява да основе комитет.
 
Какви въпроси задават децата от 3-и клас за Левски и какво мислят за съдбата му, ако беше наш съвременник – ето отговорите:
 
„Той нямаше да върши определена работа. Той щеше да помага на всеки. Според мен такъв човек няма нужда от професия. Той сам ще си намира какво да направи за народа”.
 
„Бил е много борбен човек. Би се борил срещу тероризма, срещу всичко лошо, което има, несправедливостите”.
 
„Щеше да бъде горд, че сега сме свободни и никой не ни контролира. Отново мисля, че щеше да бъде борец за свобода и учител”.
 
„Красив, умен и добър. Със сигурност нямаше да е в парламента, защото там правят сделки, а той не би искал да бъде там. Нямаше да бъде банкер със сигурност. Защото банките фалират и хората страдат, а той не би искал хората да страдат. Щеше да бъде учител, щеше да ни учи да обичаме родината си и да бъдем свободни.