Може би вече сте чели, че семената от чия са супер храна. Все пак е необходимо да е ясно, че сами по себе си не лекуват заболявания и няма как да свалите онези излишни килограми, единствено благодарение на тях.
Тези семена са по-известни като посредници на доброто здраве. Те могат да се превърнат в незаменима част от здравословната диета, най-вече заради три основни причини:

Богати са на протеин
Не съдържат мазнини
Притежават висока хранителна стойност

Препоръчително е да се храните със семена от чия за закуска. Това е най-подходящото време от деня, за да се възползвате напълно от всички техни полезни качества.
 
Защо е необходимо да ядете семена от чия за закуска

Можете да намерите семената от чия във всеки магазин за здравословни храни, или пък в специализирания щанд в хранителните магазини.
Въпреки това, много хора не знаят как точно да ги приготвят. Доста е просто: въображението е вашата граница.

Микровълновата печка - убиецът у дома? - Четете още на най-полезния здравен сайт zdrave.to

Можете да добавите тези семена към кисело мляко, овесени ядки, купичка плодове и даже да си направите вкусни смутита с тях.
 
Сега нека разгледаме всички ползи от тях.

1. Те са естествен източник на омега 3 мастни киселини

Омега 3 мастните киселини са от изключителна важност, също така представляват страхотен помощник за костното здраве.
Тялото не е способно да произвежда само този тип мазнини, затова е необходимо да си го набавяме чрез храната, която консумираме.
Семената от чия са отличен начин да се погрижите за здравето на сърцето си, още с началото на деня.

Благодарение на омега 3 мастните киселини, ще можете да редуцирате нивата на холестерол, да се погрижите за мозъка си, да подобрите нервната функция, както и да стимулирате правилната хидратация на клетките.
 
2. Съдържат допълнителна доза белтъчини

Семената от чия са съставени от 20% растителен протеин.
Нещо толкова просто, като добавянето на супена лъжица от тях към натурално смути ще подпомогне баланса на енергийните ви нива през целия ден.
Не забавяйте, че консумирането на закуска, богата на белтъчини подобрява също и метаболизма, стимулирайки го в началото на деня и подпомагайки отслабването.
 
3. Семената от чия са засищащи

Ако се опитвате да свалите няколко килограма, семената от чия може би са най-здравословната стратегия за вас.Те са богати на фибри, които подпомагат пречистването на тялото и предотвратяват запека.
Друга причина, поради която са основен компонент в диетите за отслабване е фактът, че са извънредно засищащи.
Тези семена са хидрофилни, което значи, че увеличават обема си при контакт с вода. По този начин ще можете да се въздържите от ядене между основните хранения, като ще се чувствате заситени до обяд.
 
4. Те редуцират нивата на стрес

Още една страхотна причина за приемането на семена от чия за закуска е тяхното свойство да намалят нивата на кортизол в кръвта.
Това, което много хора не знаят е, че стресът изгара много от запасите с магнезий на тялото.
Това обяснява защо може да страдате от главоболие, болки в костите, и защо се предразположени към претоварване на мускулите, например.

Семената от чия увеличават нивата на магнезий по естествен начин, подобрявайки силата и доброто здраве, като същевременно регулират нивата на кортизол и спомагат за отпочиването.
 
5. Семена от чия и горски плодове – най-здравословната комбинация

Причината, поради която винаги виждаме семената от чия по хранителните списания, в комбинация с ягоди или малини е много проста: това съчетание предлага изключително високи нива на антиоксиданти.

Не се замисляйте да потърсите свежи горски плодове по магазините. Няма значение дори дали сте извън сезона им и се налага да ги купувате замразени – техните полезни свойства ще са винаги забележителни.

Започвайки деня със закуска, богата на белтъчини и антиоксиданти е нещо, което ще помогне на здравето на сърцето и черния ви дроб и ще се бори с действието на свободните радикали, които причиняват преждевременно стареене.
Започнете да се грижите по-добре за себе си още от днес – опитайте да добавите семена от чия към закуската си.