Серия от мощни слънчеви изригвания се очаква да ни връхлетят до дни. Гигантско петно на повърхността на Слънцето било фотографирано от космическата сонда Solar Dynamics Observatory (SDO).
Петното е с дължина приблизително 80 000 км и ширина 40 000 км. Разположено е в източната част на Северното слънчево полукълбо. Слънчевите петна са показател за активността на нашата звезда.

Според прогнозите на специалистите вероятността петното да причини слънчево избухване, е 50%.

Ако това стане, плазменият облак ще стигне до Земята за два дни.

“До този момент избухване няма. През 2007 г. бе наблюдаван минимум на слънчевата активност. Две години след това по повърхността на звездата ни нямаше никакви петна. Сега Слънцето се пробужда”, коментира главният асистент в Института по астрономия на БАН Костадинка Колева, цитирана от “Монитор”.

Ако звездата ни действително се е пробудила, през 2012 г. ще инициира магнитни бури, които ще влудят електрическите и навигационните уреди.

Слънчевата активност влияе на земната атмосфера, геомагнитното поле, магнитните бури, радио- и телевизионната транслация, климата, скоростта на съсирване на кръвта, сърдечносъдовите заболявания и на много др. фактори.