Все повече хора се връщат в монтанското село Баурене, като една от причините е турско имане, заровено от богат бей в района.
Според преданието, още през 15 в. Край Баурене се заселил имотен ага, който водел със себе си огромен керван, натоварен със злато и скъпоценности. След като се установил в Монтанско, беят започнал да гради конак, но сградата още не била готова, когато го нападнали разбойници – черкези, твърди в. “Всеки ден”.

Като видял, че не може да се отбранява, агата заровил имането. Според местните от името на турския бей идва името на селото.

Легендата твърди още, че съкровището не е открито, защото е на дъното на един от двата язовира в района. Дали той ще бъде източен, за да се търси имането все още не е ясно.

Познавачи на местната история обаче са склонни да мислят, че несметното богатство е закопана край останките на тракийското селище в падината Фудич. При проучвания археолози открили, че в миналото Баурене е било грънчарски център. За доказателство специалистите сочат намерените множество чирепи от глинени съдове, останки от жилища, оръдия на труда и римски монети.

Въпреки, че историците са открили сребърни тетрадрахми от времето на Александър Македонски и римски републикански денари от 1 – ви век преди Христа, златото на турския бей остава в земята край Баурене./БЛИЦ