По случая с Желяз Андреев не ми е известно да има развитие. Очакваме между правосъдните министерства на България и САЩ да се проведат разговори. Това коментира в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров по повод ескалиралия преди седмица скандал с младия мъж, който има европейска заповед за арест и се иска екстрадирането му в Америка. За останалите четирима души, които са в положението на Желяз, прокуратурата няма да иска 72-часов арест, съобщи още Цацаров.

Това обаче не отменя опасността от екстрадация, целта на разговорите между двете държави ще бъде американската страна да преосмисли наложително и е искането и да бъде изпълнено. Заповедите за арест са издадени още през 2016 година, поясни още главният прокурор. Той подчерта, че трябва да се мисли за някаква деференциация по случая. Призивите за прекратяване на договора между България и САЩ  Цацаров определи като популизъм. Трябва да се прилага закона, но когато касае опасни престъпници, в никакъв случай обаче не бива той да се превръща в репресия за българските граждани, коментира още главният прокурор. 

За катастрофата на магистрала „Тракия“ , при която загинаха шестима, а десетки са в болница, Цацаров съобщи, че водачката, предизвикала адското меле, е в ареста и наблюдаващият прокурор ще иска постоянно задържане. Попитан в тази връзка няма ли да разпореди проверки по транспортните фирми с цел безопасни автобуси при пътуване на хората, главният прокурор каза, че това според него би трябвало да се инициира от министерството на транспорта.

„Аз вече веднъж инициирах проверка за пешеходните пътеки, чуха се недоволства, че се месим там, където не ни е работа. Ако започнем и автобусите, тогава къде остава работата на контролните органи? За пияната и дрогирана водачка в Пловдив, която вчера помля 11 коли, Цацаров  заяви, че за нея също ще се иска постоянен арест. Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ