Търси се готвач за българската база на Антарктида. Перфектният кандидат ще трябва да работи в екстремни атмосферни условия, да готви с ограничен брой продукти и да изхранва от 10 до 25 души. 

Да работиш на Южния полюс не е лесно. Ресурсите са ограничени - каквото си занесеш, това ще ядеш. Магазини няма, нито ресторанти. Със задачата да намери най-добрият готвач се е заел шеф Николов.

„Според майка ми, която е била четири пъти на Антарктида, по-подходящият човек ще бъде жена. Те не отиват там, за да готвят гурме храна”, каза шеф Цветомир Николов.

Живот на Антарктида: Единственото населено място, за което не ти е нужна виза
От тях се очаква вкусна шкембе чорба с много чесън, а не някоя засукана манджа.

„Никаква загуба на продукти. Никакви експерименти, като ще пробвам да направя пяна от чесън с въздух от магданоз. Няма такова нещо”, казва още шеф Николов.

Студът изисква стомахът ти да е пълен. Каквото и да се сготви, без хляб на масата не се сяда. Там той се прави с най-чистата вода на планетата - от ледниците на хиляди години. Втасва на най-чистия въздух.

Хладилник на Антарктида няма - все пак е най-студеното място на планетата. Готви се в тясна кухня на стара печка. Готвачът трябва да е с железни нерви и да знае, че четири месеца няма как да избяга от кухнята.

Всичко за конкурса можете да намерите на страницата на Българския антарктически институт във Facebook.