В началото на пролетта медиците препоръчват забележимо присъствие в менюто на няколко храни. Те не са дефицитни и не причиняват вталяване на портмонето.
Зеле – шампион по съдържание на аскорминова киселина. „През зимата зелето губи около 30% от съдаржанието на витамин С, но независимо от това само 100 грама от полезния зеленчук осигуряват дневната потребност на организма от този витамин”, уверяват специалистите. А в киселото зеле, напомнят те, витаминът се запазва изцяло.

Лимоните са другият щедър източник на витамин С и прекрасно го запазват през този сезон, без да губят полезните си качества. Освен това вътрешността на лимона, която е богата на пектин, влияе положително на сърдечносъдовата система, а лимонената кора добре поддържа тонуса на най-тънките капиляри.

Грах
– обикновен, но много полезен и богат на азот продукт, който не губи качествата си при консервиране. Добавяйте го често в различни блюда.

Кои са останалите най-полезни пролетни храни, четете на най-полезния здравен сайт myclinic.bg