Писмо до ръководствата на Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) и на „Репортери без граници“ изпратиха главните редактори на вестник и информационна агенция „Монитор“ Любомира Будакова и вестник „Телеграф“ Васил Захариев, съобщава "Монитор".

Причината е грубото погазване на всички етични и журналистически правила за свобода на словото и достъп до публично събитие от страна на менторите на Фабриката за фалшиви новини – бизнесмените Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев.

На 10 януари, Съюзът на издателите в България, който всъщност представлява само интересите на въпросните скандални бизнесмени, двама от тях – Прокопиев и Донев, подсъдими, направи полутайна сбирка, на която представи т.нар. „Бяла книга за свободата на медиите в България“.

На нея подмами представители на ENPA, “Репортери без граници” , а също и дипломати, но извън тях покани за присъствие и участие имаха само представители на НПО-та и издания, съставляващи Фабриката за фалшиви новини, с която скандалните бизнесмени се опитват да манипулират общественото мнение. Опитите на представителите на други медии, в това число „Монитор“ и „Телеграф“ да влязат на форума, бяха спрени от организаторите, които буквално затръшнаха вратите на конференцията. В писмата си двете издания подчертават, че това е нарушаване на всички етични и морални правила на професията, в това число и на етичния кодекс, приет от СИБ и задават следните въпроси на ENPA и „Репортери без граници“:

1. Толерират ли представляваните от Вас организации грубото нарушение на етичните правила и на морала в журналистиката, че всеки има основното право на свобода на изразяване и достъп до информация, които участниците в срещата категорично погазиха?

2. Бялата книга съдържа преднамерено изопачени и манипулирани факти. Не смятате ли, че с отказа да бъдат допуснати до дискусията представители на останалите основни медии, преднамерено на обществото се поднася неточна и непроверена информация, скриват се и изопачават факти, за които се знае, че са неверни? Не са ли именно това принципите, на които стъпват фалшивите новини – феномен, които Вашите организации категорично осъждат и водят последователна битка с тях?

3. Как се отнасяте към факта, че при изготвянето на Бялата книга не е посочен нито един официален източник и отговаряли това според Вас на наложените в Европа и света журналистически стандарти?

4. Възможно ли е според Вас на среща, посветена на свободата на медиите, да бъдат допуснати само определени медии и чували ли сте за подобен прецедент в друга страна на ЕС?