Средната температура на земя се очаква да нарасне с 4.8 градуса до края на века, но поради капризите на географското положение, някои места ще се затоплят много повече, прогнозира Climate Сentral - неправителствена организация, която обединява учени и журналисти, която прави проучвания в областта на климатичните промени.

Според организацията София може да е градът с най-голяма цялостната промяна в температурите, които да нараснат с 8,4 градуса до 2100 г Това ще направи летата в София, със средна температура сега от 24,3 градуса, като тези в Порт Саид, Египет, където средната температура е 32,6 градуса.

Този проблем ще се усети най-силно в градовете, посочват от Climate Сentral, цитирани от vesti.bg.

Какво ще е времето по дни и часове вече може да видите в най-новата рубрика на БЛИЦ, в която ще ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната. 

В партньорство със Световната метеорологична организация те са създали интерактивна карта, която показва как средната лятна температура в бъдеще във всеки един от тези градове може да се сравнява с температурите сега в други градове по света. В някои случаи става дума за преминаване към нова климатична зона.

При сценарий за високо замърсяване, Отава, Канада, може да премине от умерен към тропически климат, какъвто има Белиз.

Климатът в планинският Кабул, Афганистан може да стане като в крайбрежния Коломбо.
Горещият Кайро, Египет, може да стигне до още по-непоносимата жега в Абу Даби.