Граждански протест по доста необичаен повод завърши със стопроцентов успех. Живеещите около столичната улица “Иван Иван Асен II" се събраха спонтанно и изказаха недоволството си от плановете на общината да подмени енигматичните павета с банална асфалтова настилка.
Протестът им изненадващо бе веднага чут и още няколко часа по-късно заместник-кметът на София по транспорта Любомир Христов обеща, че паветата по улицата ще останат и няма да бъдат подменяни с асфалт. Христов е присъствал на среща на живеещи в квартала, което е имало за цел "изразяване на позиция" и събиране на колкото се може повече подписи. Обявилите се против асфалтирането в интернет са над 3500 души, отделно е събрана подписка с още 1500 подписа.

В момента "Софийска вода" подменя водопроводната мрежа на "Иван Асен II", като по план след ремонта трябваше да започне и подмяна на настилката. Проектът предвиждаше паветата да останат само в зоната за паркиране на улицата, а платното за движение да бъде покрито с асфалт. Ремонтът включва подмяна на уличното осветление и изцяло нови тротоари. Проектът е на стойност 1 млн. лв. Днес Христов е обявил, че тази част от проекта ще бъде изпълнена./БЛИЦ