На 15 октомври 2017 година Негово Светейшество Патриарх Неофит ще освети новия православен храм „ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ ГОСПОДЕН“ в квартал "Лозенец". 


   Утринното богослужение ще започне в 7.30 часа и лично Негово Светейшество Патриарх Неофит ще отслужи чинопоследованието заедно с архиереи от Светия Синод.


Откриването на новия православен храм е резултат на 19-годишни усилия на граждани,дарители,църковни и общински власти, но основни ктитори за цялостното довършване на храма през последните две години стават семейство Арабаджиеви. Новата църква е построена на едно от най-високите места в града по онова време, така наречените Лозенски възвишения. През 1878 година на това място е издигнат каменен кръст  в чест на Освобождението и в памет на загиналите воини. Според историци това е първият мемориален паметник в България на Третата българска държава. Формата му е уникална и представлява комбинация от два кръста – този, който ние познаваме като православен, и на второ ниво в него вграден по-малък,  изобразяващ опълченски кръст.

 


През 2005 година каменният кръст е обявен за паметник на културата,за да бъде запазен и до днес той е демонтиран от Софийската митрополия през 2011 година за съхранение и реставрация. Местността „Кръста“ в квартал "Лозенец", вече ще има нов  храм,който ще носи името на Светия кръст.Не само мястото,но и кръстът определят името на новата църква - символ на християнството. Каменният кръст отново ще бъде издигнат на мястото, което определя неговата история и значимост.
 


Каним всички на 15 октомври /неделя/ 2017 година на откриването на православния храм „ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ ГОСПОДЕН“ в квартал "Лозенец" от 7.30 ч.,когато ще започне утринното богослужение, в 8.30 ч. ще е официалното освещаване на църквата, а от 10.00 ч. началото на Божествена света литургия.