Цяла България чества Съединението от 1885 година. Преди точно 132 години Княжество България и Източна Румелия се обединиха.
Цяла България чества Съединението от 1885 година. Преди точно 132 години Княжество България и Източна Румелия се обединиха.

Съединението получава международно признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба. 
6 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

В София представителни подразделения на Националната гвардейска част поднесоха венци пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг. После се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на администрацията на президента на България.

По-късно председателят на Народното събрание Димитър Главчев изнесе пламенна реч по повод празника и поздрави целия български народ. Той също поднесе цветя.

Столичната кметица Йорданка Фандъкова също бе част от тържествата по повод Съединението. Освен думите, с които се обърна към софиянци, тя стана и свидетел на възстановка на събитията от преди 132 години.

В този празничен ден военнослужещи от военните формирования на Българската армия ще участват в ритуалите в памет на загиналите за обединението на България в градовете Асеновград, Бургас, Белене, Варна, Горна Оряховица, Ловеч, Плевен, Сливен, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Ямбол, както и в селата Новаково и Конуш, община Асеновград.