Днес бих могъл да кажа най-вече в чисто човешки план, че постъпката на клиента ми наистина е много грозна! Това заяви адвокат Стефан Гецов по повод разстрела на Ивелина Славчева от полицая Иво Маринов пред ловешката дискотека "Илит" в събота, 15 септември, около 05,05 сутринта. Правистът е защитник на убиеца. Той е завършил юридическия факултет на СУ. В трудовия си стаж има зад гърба си 10,5 г. работа като следовател в Окръжна следствена служба - Ловеч. От 1993 г. до днес е адвокат със славата на един от най-добрите професионалисти в делата по тежки престъпления.
- Г-н Гецов, версията за трагедията пред "Илит" в ранните часове на 15 септември според клиента Ви Иво Маринов
- Първо, искам да изкажа моите най-искрени съболезнования на близките на Ивелина Славчева като гражданин. А сега, ако трябва да коментирам като професионалист случилото се, мога да кажа, че всичко е на много ранен етап, за да се говори за каквито и да е детайли по разигралия се разстрел. Все още не са изяснени мотивите, причините за станалото престъпление. Към днешна дата и експертните действия, извършени по него, са малко на брой. Впрочем, да се надяваме, че ще се извършат качествено и професионално, защото и ако при тях се допуснат грешки, после много трудно могат да се събират доказателства.

Аз знам каква е позицията на моя клиент, но засега смятаме да се въздържим от излагането й, тъй като обществеността е настроена изключително негативно и към него, и към случая. Това е естественото и може би с право.

Подобни настроения има и срещу мен, неговият защитник. Но, в една правова държава и най-закоравелите престъпници имат правото на защита. Така се случи, че аз поех защитата му, бил съм му адвокат и по дела от граждански характер и тогава най-вероятно ме е харесал като професионалист. Той лично е пожелал аз да го защитавам, поне следователката Йовева ме информира така. Приех. И сега моето желание е да си свърша професионално работата по делото, както и да се проведе разследването обективно, всестранно и пълно, каквито са изискванията по закон и наистина по случая да се чуе и другата страна. Задължително е, защото законът предвижда и най-тежкото наказание за подобни престъпления - доживотен затвор, без право на замяна.

Към момента все още няма обвинения, свързани с налагането на такова наказание, но не се знае в коя посока ще се променят нещата, когато се съберат всички доказателства. Днес бих могъл да говоря най-вече в чисто човешки план, да, наистина постъпката на клиента ми е много грозна.

Но, да упомена и следното. На делото за промяна на мярката му за отклонение прокурорът представи документи, свързващи с подобен казус отпреди три години моя клиент. Става въпрос за негова приятелка от Плевен, писала жалби против него за преследвания, за някакви палежи. Не е моя работа да се занимавам с тях, но по тези жалби има произнасяния на прокуратурата, отдел "Вътрешна сигурност" на МВР е извършил проверка. Няма как Областната полицейска дирекция в Ловеч да не е запозната с резултатите от нея. Е, нима не е редно да се постави един риторичен въпрос: "Не е ли виновна системата, че не е изчистила проблема с Иво Данчев Маринов, след като е получила сигнали от Плевен, че той е с буен, сприхав и неуравновесен характер! Да, той ще си понесе отговорността, ако съдът счете, че е виновен. Но, нима системата не е виновна повече за убийството? Или тя толкова се е капсулирала, че е невъзможно да се чуе глас, подсказващ за присъствието на служители като Маринов в нея? Всъщност, ако някой трябва да се тръгне първи от нея заради това убийство, то това е онзи, който е знаел за тези черти от характера на клиента ми и ги е търпял!

Вярно, този човек не носи наказателна отговорност, но пък носи морална отговорност, дори дисциплинарна! Би трябвало журналистите да поискате отговор от системата на тези въпроси! Като се твърди, че има отправен от това момиче сигнал до полицията за тормоз от Маринов, какво са направили от МВР? Казали са й: "Ела в понеделник и напиши жалба!" Това не е отговор. Това не е защита на правата на гражданите.

И още един въпрос. Защо МВР не се извини на семейството на това момиче? Да каже: "Извиняваме се, че наш служител, за когото не сме имали данни, че може да постъпи по този грозен начин, е извършил това престъпно деяние! Извиняваме се като ведомство, структура, организация, която защитава законните интереси на гражданите!" Той обаче мълчи. Ни дума. А МВР-Ловеч извини ли се заради Маринов? Не!

Искам обаче добре да се знае, че в случая говоря като гражданин, като човек, който вижда по-дълбоко в законите и съзира причината да бъде извършено това престъпление!

Спомнете си и друго - случая "Сарафово"! Разпънаха на кръст правителството и министъра на МВР дали са имали или не информация по атентата! А по отношение на моя клиент системата е имала информация, не е взела обаче мерки и... се стигна до разстрела на това момиче?

Да, Маринов, ако е читав с главата, ще си понесе наказанието, то ще е онова, което му отреди съдът, но, другите виновници, за да стигне той до престъпление, тях ще ги накаже ли някой? Не чух това...

- Според Вас, наистина ли Маринов е обичал жертвата си?
- Кой може да каже какво е в душата на човек! Ако той каже: "Да, аз много я обичах!", това истина ли ще е? Ако пък отрече! Нима пък то ще е истината? Никой не знае.

- Надеждата за клиента Ви?
- Има една римска сентенция - "Dum spiro spero" (Докато дишам, надявам се). За добро или за лошо, той е жив. И по тази причина днес тя е най-вече в сила за него.

- Това ли е най-безнадеждното дело в адвокатската Ви кариера?

- Защо да е най-безнадеждното? Древните са казали: "Дай ми фактите, за да ти дам правото!" Поне засега фактите са толкова малко, че е твърде рано да се говори за "даване на право".

- Налага ли се съдебно-психиатрична експертиза за Иво Маринов?
- При методиката на разследване на този вид престъпления, тя е задължителна. Независимо от това дали има или няма данни човекът да е страдал или не от психически заболявания.

- Добрият изход за Иво Маринов в съдебното разследване?
- Свързано е с прогнози, които аз ще изразя чак в защитната си пледоария.

- Кой е виновен полицай Маринов да е в следствения арест в момента?

- На първо място, лично той. Другите вече ги назовах...

Интервю на Гергана ДИМИТРОВА, БЛИЦ