Столичната община ще отдава площи на концесия за изграждане на модулни тоалетни. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков пред „Монитор”.
Вече е готова и Стратегията за обществените тоалетни в столицата, която е изработена от Световната асоциация на тоалетните. Според нея столицата ще има нови модерни санитарни възли до 2015 г. В момента се прави проектът за търга за концесията.

„Подготвяме нова схема, в която основният принцип ще бъде следният – инвеститорът трябва
да построи обекта в замяна на приходите от него в следващите 30 години, обясни главният архитект. За различните места в столицата ще има модулни варианти – по-малки и по-големи тоалетни – отделни и за двата пола, които ще бъдат снабдени и с мивки. Новите модерни тоалетни задължително трябва да бъдат свързани с канализация.

„Няма да имат бани. Една тоалетна с баня излиза около 50 000 евро, а поддръжката им на година е 20 000 – 30 000 лв.”, обясни арх. Диков. Той обаче изрично уточни, че няма да бъде допуснато да се монтират набързо химически кенефи.

Според арх. Диков столичани трябва да променят мнението си за градските тоалетни и да не си ги представят задължително като „гаров клозет”. Точно заради тази представа живеещите по бул. „Витоша” отказаха категорично при ремонта й там да се направи модерен нужник. Главният архитект смята, че е крайно време в столицата да има чисти тоалетни, ухаещи на теменужки.

Не е ясно колко са работещите обществени WC-та. От 2002 до 2009 г. обаче 18 са приватизирани, а от тях 10 работят. Само за една е приключил следприватизационният контрол – тази на ул. „Г. Софийски” при Медицинска академия. Начислени са неустойки за купувача за над половин милион лева. Срещу него са заведени 7 дела. Има решение на Столичната общинска агенция за приватизация за разваляне на договора. /БЛИЦ