"Това е необичайно явление. Шумнатица побеля от паднала градушка тази сутрин“, твърдят жители на кирковското село, цитирани от 24rodopi.com. Според тях, сред падналите ледени късчета имало и такива с голям диаметър, затова смятат, че се касае за градушка, а не за суграшица.

Малките ледени зърна започнали да се сипят около 5 часа сутринта. „Мини” градушката е продължила до около 10 часа сутринта. Ледените топчета са покрили целия район.


Градушката е вид валеж от ледени зърна с размер между 5 и 150 мм в диаметър. Дължи се на преохлаждане на кондензати във високите части на атмосферата. Наблюдава се най-често в пролетно-летния сезон.

Класическата суграшица е валеж, който пада само от купестодъждовна облачност през зимата (под +10C) и който се явява зимен аналог на градушката. Между градушка и суграшица няма принципна разлика - прието, ако вали при температура на въздуха над 10 градуса да се нарича град, а при под 10 градуса - суграшица.Според синоптиците днес ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд, а в Източните Родопи и източните райони на Горнотрокийската низина е възможно и да прегърми. Дъждът в Северозападна и високите полета на Западна България ще преминава в сняг, но още преди обяд валежите там ще започнат да спират. Това съобщи Георги Цеков, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитиран от Фокус. Смразяващата му прогноза бе потвърдена и от синоптичката на Нова телевизия Нора Шопова. През нощта и в североизточните райони от страната ще спре да вали. Облачността от югозапад ще започне да се разкъсва. Ще духа умерен до силен югоизточен вятър, който ще започне да се ориентира от северозапад, най-напред, още сутринта в Северозападна България. Максимални температури - между 4° и 9°, в крайните югозападни и югоизточни райони - до 11°, в София - около 4°.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.