ДАНС проверява всички мигранти, които се задържат у нас. В центовете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) чужденците се настаняват след беседа и проверка от родното ФБР. Това заяви председателят на ДАБ Петя Първанова.
Тя отново повтори, че ако лицето е влязло нелегално, то принудително се извежда от страната. Ако е потърсило закрила, в определен от закона период българските власти му дават статут на бежанец. Петя Първанова не посочи конктерен срок, в който чужденците от центъра в Харманли, които участваха в размириците преди седмица, ще бъдат върнати в Афганистан и Пакистан. „Напрежение в Харманли няма“, увери пред bTV тя.

Шефът на ДАБ посочи, че селището ще бъде преобразувано половината и ще стане от затворен тип. Строи се и масивна ограда, за да се осъществява контрол на достъпа. Работи се и по възстановяването на материалните щети след погрома в центъра. 456 лица са били задържани, потвърди Първанова. Тя похвали полицаите, които са успели да се справят с хилядите бунтуващи се бежанци. И отрече да е имало полицейско насилие.

„Аз бях там, когато летяха доста големи парчета камъни и тръби, бетонни колове, чупеше се. Камъните бяха хвърляни с нещо като прашки, това не беше безобидно“, коментира Петя Първанова.