Искането на главния прокурор Сотир Цацаров за прекратяване на фондация, незаконно финансирала политическа партия, е уважено от съда. С решение от 13 март, Пловдивски окръжен съд прекратява Сдружение с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ".

На 20 октомври 2017 г. главният прокурор внесе в Окръжен съд - Пловдив искова молба за прекратяване на Сдружение с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ", чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

Според главния прокурор дейността на Сдружение "Асоциация Бату платформ" Кърджали е несъответна на императивната забрана от Изборния кодекс, тъй като чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическа партия ДОСТ с анонимно дарени средства в размер на 100 000 евро с неустановен произход, което е нарушение на Изборния кодекс.

Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав от Наказателния кодекс. Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на Конституцията на Република България.

Решението е неприсъствено, не подлежи на обжалване и е влязло в законна сила на 13 март.

БЛИЦ припомня, че на 20 октомври политическа партия ДОСТ заяви, че не е финансирана от фондация "Асоциация Бату платформ". Това се посочва в позицията на партията, разпространена малко след като от прокуратурата съобщи, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от Кърджалийския окръжен съд прекратяване на дейността на сдружение с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ" гр. Кърджали.

Според събраните доказателства, на 14 март 2017 година сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума. Парите са използвани за купуване на хранителни продукти - захар, брашно, ориз, макарони и др. 

Пакетите са били разнесени до различни населени места в България - Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

Разследването против политическите права на гражданите бе ръководено от Окръжна прокуратура - Добрич, тъй като там са открити пакетите. Организацията по складирането и разнасянето на хранителните продукти е направена от членове на сдружение "Асоциация Бату платформ" - Кърджали. Активното са участвали членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!