Кампанията е в своя разгар. Само седмица преди деня на изборите страстите се нажежиха до червено. Вижте как Румен Петков от АБВ коментира актуалната политическа обстановка и нашумелите скандали пред медията ни:
-Как ще коментирате думите на Местан срещу Доган?
- В диалога между Местан и Доган аз нямам място. Въпросът тук е, че липсва ефективността на определени институции. тази ефективност липсва от години, не от вчера. Аз лично съм давал информация на предишното правителство за действията на турския посланик и турското правителство, но не се предприе нищо. Посланикът трябва да бъде изгонен утре, и то само защото не беше изгонен вчера. Не може да подминаваме такава груба и нагла намеса. Нещо повече - турски министър се ангажира с конкретна интервенция спрямо български граждани от турски произход, с турско самозъзнание. Разбира се, те няма да влязат в парламента, но утре турското правителство ще има фигури в националната сигурност на България. 

Разбирам мълчанието на БСП, защото всички си спомняме целувката Станишев - Местан. Аз лично също съм в перфектни лични отношения с г-н Местан, но това не ми пречи да дам реална оценка за това, че е ръчно управляван от турското правителство. 

Както разбирам и ГЕРБ, които получиха подкрепата на Местан и турското правителство на президентските избори. Разбирам и патриотите. Валери искаше българският морски флот да плава под турско командване и да се бори срещу Русия. Ние от "АБВ-Движение 21" искаме ефективност на институциите, за да бъде защитен националния ни интерес. Ако трябва да се прецени и дали изборната обстановка в Турция е нормална и дали не е нужно да се свият секциите.
 
-Смятате ли, че националната ни сигурност е сериозно застрашена от подобен тип провокации?
-Категорично да. Ние ще предприемем необходимите действия, за да се обърнем към президента, правителството и главния прокурор, които имат право да сезират конституционния съд и разбира се, успоредно с това, ще искаме проверка от страна на Софийски градски съд и партия ДОСТ да бъде заличена.

Преди време регистрацията на тази беше отказана от една съдийка, която очевидно е имала сериозни основания да го направи. Ние забравяме тези неща, но трябва да се знае, че в съдебната ни система има и почтени хора. 
 
-Откровено манипулативните проучвания на „Галъп” показват, че БСП водят ГЕРБ. Възможен ли е такъв сценарий?
- Това са едни зле организирани лъжци. Почти няма избори последните години, в които да не са се опитвали да манипулират общественото мнение. Не знам още колко "Галъп" ще бъде обслужва мисленето на манипулатори и ще влияе на обществените нагласи. Те са циници, за които социологията е част от бизнеса им.

Много се надявам, че ще имаме възможността да поискаме да се провери имуществото на всеки един член там. Да се знае кой се занимава с голф клубове, кой ги е правил, от къде, с какви пари се строят, защото съм склонен да подозирам, че  поне по азбучен ред с управленстващия тамимаме сериозно основание да се запитаме имуществото му с какъв произход е.

За мен е вън от всякакво съмнение, че обслужват нечии интереси. Във времето са обслужвали Иван Костов, Жан Виденов, Сергей Станишев, Бойко Борисов, Ахмед Доган. Там търгашеството е начин на живот. 

- Как върви предизборната Ви кампания? Очаквате ли в последната седмица да излязат някакви компромати срещу Вас? 
- Не. Да лъжат и да клеветят - всички могат. Някои го правят от двайсет и кусур години. Сигурно ще има такива неща. Ние сме по-обезпокоени, че няма политически дебат, в който да се поставят проблемите по западащото образование. Защо никой друг освен нас не поставя въпроса за демографската катастрофа? Защо никой не говори за неграмотността и това, че с ниски оценки се минава в пети клас без да могат да смятат от 1 до 10. Това не вълнува нито БСП, нито ГЕРБ, нито Патриоти. Само ние поставяме този важен въпрос. 

- Как виждате шансовете си на изборите? 
- Ние ще влезем в парламента. По-важното е да имаме убедителна парламентарна група и това го показаха социологическите агенции, с които ние не работим, тъй като не разполагаме с финансов ресурс за такива неща. 

Много ми е интересно, левентите от "Гълъб", когато кажат че са извадили пари от собствения си джоб за проучванията. Лъжат по един безпардонен начин. Това със сигурност обслужва и БСП, и ГЕРБ. Ние ще се обърнем и към българския бизнес, за да му кажем, че като се поръчват проучвания на такива мошеници, да знаят, че няма лъжа, която да им бъде прекалено чужда. Стига им да е добре платена. 

- Кои проблеми в страната се откроиха, с оглед на предизборните Ви обиколки? 
- Сигурността е най-големият провал на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Виждаме, че до седмица Унгария ще завърши втората си ограда, а ние първата не сме завършили. Гледах един предизборен дебат между Валери Симеонов, Петър Кънев и една г-жа от ГЕРБ, които казват, че напоследък нямало бежанци. Наскоро в Резово хванаха 20. В Белград хващат 800 бежанци. Те да не падат от небето? Толкова ли не се разбира, че това са организирани канали. ГЕРБ обясняват, че са справили с въпроса, но явно тези хора не живеят в България. 

Другото, което за мен е много важно е икономиката. Бихме искали да реализираме изграждането на 1 млрд. лв. инвестиционен фонд с инструментите на публично-частното партньорство, за да разкриваме малки и средни предприятия. ГЕРБ не пожелаха да реализираме политиката на доходите, енергийната стратегия, условия за реални ефективни инвестиции в икономиката за създаване на работни места и подсилването на БВП. 

- Като стана въпрос за икономика и търговия, каква е позицията Ви за СЕТА? 
- Трябва да защитим обществото си и очевидно СЕТА не е най-полезния инструмент. По този начин в страната ще нахлуят много стоки със спорен произход. Надявам се да намерим сили и политическа воля да спасим България. Забелязвате ли, че т.нар. патриоти не коментират тази тема? Г-н Калфин и г-н Проданов бяха категорични по този въпрос. Трябва да се научим да правим разлика между войнствени арогантни типове, които говорят на микрофона и тези, които наистина обичат България.

Интервю на Никол ИВАНОВА