Да се забрани кожухарската индустрия в България, която суровоядците наричат кожодерска. За това настояват крайните вегетарианци, познати като вегани.
Председателят на Българския вегански съюз Никола Донев анонсира вегански протест пред земеделското министерство на 31 август. Протести щяло да има и от наши сънародници-вегани в Лондон, Виена и Рим, уточнява Канал 3.

Повод за изявлението е скандалната, според суровоядците, поправка на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на Наредба 2 от 2009 г. По думите на Донев, тази поправка ще включи инвазивен вид, каквато е американската норка, в позволените за отглеждане животни. От сдружението смятат това за екокатастрофа и го приемат като заплаха за хората, заради случаи с избягали американски норки в Северна Гърция, които са нахапали деца.

Животновъдната индустрия е най-отговорна за замърсяването на планетата, обвинява още председателят на веганската организация. Неговият съмишленик Владислав Иванов пък добави, че вече не е нужно да убиваме животните, за да оцеляваме.

60% от болестите на хората били свързани с консумирането на месо, яйца и мляко, произнесе се той, въпреки че вегани в различни европейски страни умориха децата си именно по този почин. Подобен случай имаше и в Италия, която дори въведе законови промени и заплаши веганите със затвор, ако подлагат невръстните си деца на подобни диети.

"Трябва да спрем да делим животните на домашни любимци и на храна", настояват нашите вегани, които възнамеряват още да си направят веганско селище и вегански квартал, даже веганска политическа партия. Основната цел на веганския съюз е да информира обществото за правата на животните, карнизма и екологичните вреди, причинени от животновъдната индустрия, твърдят още суровоядците.