Бившият кмет на Джулиница Янко Янков стана гастарбайтер в Англия. „Работя в разсадник в едно селце Шибдън, което е на около 30 км от Норич. Чувствам се прекрасно и съм доволен. Заплащането е добро“, разказа за „Борба“ самият той.

Като кмет у нас е получавал около 1000 лв., докато в момента му дават по 7,5 паунда на час. Извънредният труд се цени двойно и е по желание. Работя по 4 – 5 месеца, после се прибирам в България и си почивам. Не крия, че причината да се махна е и отношението към мен от страна на управляващите, допълва още бившият кмет.

Не крие, че решил да стане гастарбайтер, след като му отказват работа като учител. „Аз съм дипломиран педагог, но като си подадох документите, сегашната кметица на Лясковец д-р Гецова е звънила да настоява да не ме назначават, защото не съм бил от ГЕРБ. Във втория си мандат наистина се явих от друга партия и спечелих и явно това я е обидило.

Освен това имам и проблеми със сегашния шеф на местната земеделска дирекция Тодор Тодоров, който праща непрекъснати проверки на семейството ми, използвайки влиянието си. И той трудно преглъща, че съм го побеждавал на избори“, разкрива патилата си Янков. Тези обстоятелства са го подтикнали да търси късмета си в чужбина, за да издържа семейството си.

Бившият джулюнски кмет изкарва по 4-5 хиляди лева месечно. Работата не му тежи и е в прекрасни отношения с шефа си. „Той е работодател мечта. Труди се с нас в оранжериите. През уикенда ни кани на партита в градината си, правим си барбекю и се къпем в басейна му. Работата не е лека – отглеждаме разсади на цветя и зеленчуци. Но тук който работи, получава добре, а който се скатава – обратното. Много ни ценят като работна ръка, защото българите сме трудолюбиви“, твърди Янков.

Независимо от това обаче отношението на по-възрастните британци към нашенците не е съвсем добро. Нещата се променили след брекзита. „Гледат ни по-особено, защото им втълпяват, че едва ли не сме втора ръка хора и ще им превземем държавата. По-възрастните се отнасят скептично към нас, защото такъв им е манталитетът. Отговаряме с усмивка и позитивизъм“, обобщава Янко Янков.

Намеренията на бившия кмет са на по-късен етап да остане трайно да живее в Англия заедно със семейството си. „Тук няма политически боричкания, престъпност и неспазване на законите. Ако се трудиш и спазваш правилата – успяваш, а не като у нас – за да успееш, трябва да лавираш и заобикаляш закона“, разкрива мотивите си той.