Групата съветници на БСП в Харманли отговориха на твърденията на вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова, че в "последния месец непрекъснато активисти на БСП в Харманли разпространяват информация, че има тежки зарази в лагера - лайшманиоза, какво ли не още, на БСП, да, техни общински съветници". Те смятат, че тези й действия говорят за отчаяние, пише „Дума“.
В отворено писмо социалистите питат министърката в оставка "на какви факти и обстоятелства основавате твърденията си, кой ви е предоставил тази информация". Също така отправят питане към Бъчварова дали е ходила в последния месец в лагера в Харманли и ако не, я призовават да отговори защо.

Социалистите питат Бъчварова дали знае в какви услови работят служителите в Харманли и че първият контакт на чужденците е с полицейските служители, а не с лекарите, които могат да им поставят диагноза.
 
"Освен високите рискове на професията полицай, днес тези наши съграждани рискуват своето здраве и здравето на семействата си, задържайки чужденците. Да обвинявате нас, съветниците от БСП, че нагнетяваме напрежение, е израз на отчаяние. Поведението ви, пък било то и на министър в оставка, е недопустимо и в разрез с всички норми на културата и политиката", обръщат се съветниците към Бъчварова.

Припомняме, че преди дни Бъчварова скочи срещу активисти на БСП, че точно те са виновни за бунта на мигранти в Харманли.

Това подпали задочен спор между нея и лидерката на БСП Корнелия Нинова, която веднага й отправи остри критики