Крайно ултимативното писмо, което изпрати генералният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи до Карловския общински съвет, беше разгледано на сесия на местния парламент. В писмото дипломатът нарежда на местния парламент да оттегли декларация, която бе приета на миналата сесия, през януари. В нея се иска извинение от турска страна заради хилядите избити и изнасилени българи по време на Илинденско-Преображенското въстание.
"Всичко написано в тази декларация е политическо и няма никаква юридическа стойност. Настояваме по най-бързия начин да я оттеглите, защото това ще развали добрите ни отношения между Карлово и Турция. Очакваме незабавно анулиране", прочете писмото на турския консул председателят на общинския съвет Стойо Карагенски.

В писмото турският консул казва още, че спорните вакъфски имоти, сред които и Куршум джамия, заради която утре ще има хиляден протест в Пловдив, принадлежат на мюсюлманското вероизповедание и ще бъдат върнати на него. Карагенски реагира остро и заяви, че не е работа на един дипломат да се меси във вътрешните работи на една държава и че е длъжен да спазва правилата на страната, в която е назначен.

„Не мога да си представя, че господин Джебеджи казва, че имотите ще бъдат върнати на мюсюлманството преди още да е минало делото. Утре от турската страна могат да ни забранят да честваме Ботев и Левски“, каза Карагенски. Утре от цяла България пред Пловдивския апелативен съд ще се съберат хиляди, които ще протестират. Както БЛИЦ съобщи, Окръжният съд даде емблематичната за Карлово Куршум джамия на Мюфтийството. Утре община Карлово обжалва това решение и към Пловдив ще тръгнат протестиращи.
Междувременно Общинският съвет на Карлово, където в момента тече заседание, назря и друг скандал. След като общинските съветници от ДПС Джемил Караали и Мехмед Маджур излезнаха с декларация, в която се казва, че от много месеци насам Карагенски лъже и манипулира Общинския съвет, който работи под натиск.

ДПС го обвини в това, че насажда етническа омраза и заплашва мира в община Карлово между християни и мюсюлмани. „Неприемливо е г-н Карагенски да отправя заплахи, че ако съдът не вземе решение в полза на община Карлово, ще избухне война. Станахме свидетели на това как, без да изчака определението на съд, Карагенски определи четирима млади хора – военнослужещите от военната бригада в Карлово, че са поругали паметник. Настояваме той да се извини на семействата на тези, които не са били замесени в поругаването на паметника в града. Настояваме да се запази етническия мир, защото един материален спор за вакъфските имоти се превърна в етническо напрежение“, заявяват авторите на декларацията.

Карагенски коментира пред БЛИЦ, че България е на българите и те няма да позволят Главно мюфтийство да краде от нашата територия.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ