Родни и чуждестранни търсачи на съкровища ще участват Петия национален събор по металдетектинг в Учебната база на Националния статистически институт в курорта Сливек, южно от Ловеч, утре. Организатор на форума е Българската национална федерация по металдетектинг, а в него ще се включат и юристи, експерти в музейното дело и търговията с културни ценности, колекционери и граждани, практикуващи металдетектинг. Ще бъдат представени порочни примери от практиката и предложения за законодателни промени.
Програмата на събора предвижда и провеждането на Кръгла маса на тема „Културно наследство, колекционерство и металдетектинг в България - ключови проблеми и законодателни аспекти“. Неин водещ ще е доц. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей - Русе. В Кръглата маса ще участват проф. Норман Палмър - адвокат в Лондонската кантора Линкълнс, специализирана във вземания, свързани с търговски, лични и културни ценности, и в посредничеството на спорове за културни обекти.

В нея ще се включи и проф. Палмър, командир на Ордена на Британската империя (CBE) за заслуги към изкуството и правото и съветвал короновани глави, културни институции, музейни куратори, колекционери на изкуството, превозвачите и застрахователите. Участие в

Кръглата маса са потвърдили още: Тревор Остин, генерален секретар на Английския национален съвет по металдетектинг, Байрон Тош - зам.-шеф на Английския национален съвет по металдетектинг, Винсент О'Браян от Ирландия - търговски директор за Европа на „Майнлаб металдетекторс“, Стюърд Ауербах от САЩ - президент на фирма „Келико Металдетектори“, Дейвид Спенсър от САЩ - главен инженер и изпитател на фирма „Келико“, Франческо Гомез от Испания - директор на сп. "D&M Magazine" за нумизматика, история, археология и детектинг и президент на Испанската асоциация по металдетектинг "AED-", Стефано Андреини - шеф на Испанската федерация по металдетектинг FEDD, Анна Вентайол - гл. редактор на сп. "D&M Magazine", д-р Хуан Антонио Моралес - геолог от Университета в Уелва, Испания, Йоанис Каратанасис от Гърция - президент на „Уърлд Детекторс“, Павел Цветанков - наследник на откривателите на Панагюрското съкровище, Георги Георгиев - адвокат, Боян Минков - български колекционер, представители на български нумизматични сдружения, съобщи днес в Ловеч Илия Илиев, председател на Българска национална федерация по металдетектинг.

Гергана ДИМИТРОВА, БЛИЦ