Отсъствието на Пловдивския митрополит Николай от най-българския бунт в Карлово аз не мога да определя като нищо друго, освен като национално предателство. Това заяви отец Димитър Амбарев в Карлово. "Същото важи и за местните духовници, нито един от които не видях днес тук. Те демонстрират пълна незаинтересованост към съдбата на този град и към съдбата на богохранимото паство. А митрополитът е призван да води тези хора", добави свещеникът.
Отец Амбарев пристигна в бунтовно Карлово, за да вдъхне вяра на християните от трибуната и да подкрепи протеста срещу решението на Окръжния съд, който върна Куршум джамия на Главно мюфтийство. Той подари икона на кмета Емил Кабаиванов с благословията Богородица да закриля Карлово. 

На протеста се събраха над 3000 души. БЛИЦ не откри свещеническо присъствие на площада, освен на отец Амбарев и на свещеника от Стамболийски Стоян Божурин, който извърши богослужение. Въпреки затрудненото си предвижване и патериците, с които си помага, отец Амбарев отиде и сложи подписа си под близо 13-хиляди български подписа за запазването на джамията като историческа ценност.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ